Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Grupul american UPS, cea mai mare companie de curierat din lume, a anunţat că renunţă la oferta de 5,2 miliarde euro pentru preluarea concurentului olandez TNT Express, deoarece Comisia Europeană (CE) nu va aviza fuziunea din considerente antitrust, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 15:37
Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Reprezentanţi ai autorităţilor europene pentru concurenţă au transmis săptămâna trecută celor două companii că soluţiile propuse de acestea pentru a aplana motivele de îngrijorare ale CE sunt insuficiente, potrivit TNT.

Acţiunile companiei olandeze s-au prăbuşit cu 51% luni la Amsterdam. Titlurile operatorului olandez de servicii poştale PostNL, cel mai mare acţionar al TNT, au pierdut 40% din valoare.

TNT va încasa 200 milioane euro de la UPS în contul clauzei de reziliere stipulată în contract, după ce Comisia va respinge oficial tranzacţia.

Europa a mai trecut recent printr-o fuziune ratată, după ce combinaţia mamut dintre BAE Systems şi EADS a picat în octombrie deoarece guvernele Marii Britanii, Franţei şi Germaniei nu au putut ajunge la un compromis.

„Sunt surprins că tranzacţia nu va fi încheiată. Este destul de multă competiţie pe piaţa curieratului expres şi, cu toate acestea, Uniunea Europeană continuă să fie foarte severă”, comentează pentru Bloomberg un analist al Rabobank.

Purtătorul de cuvânt al CE Antoine Colombani a declarat că Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenţă, îşi va anunţa decizia pe 5 februarie.

De la preluarea portofoliului concurenţei în 2010, Almunia a blocat numai două tranzacţii majore: preluarea NYSE Euronext de către Deutsche Boerse şi oferta de fuziune între Aegean Airlines şi Olympic Air.

Directorul general al UPS Scott Davis a declarat că este „extrem de dezamăgit” de eşuarea tranzacţiei, în urma căreia grupul american ar fi dobândit în Europa o cotă de piaţă apropiată de cea a gigantului Deutsche Post.

UPS a propus mai multe soluţii pentru a aplana motivele de îngrijorare ale Comisiei Europene, inclusiv vânzarea unor active şi facilitarea accesului companiilor concurente la reţeaua de transporturi aeriene.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...