Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Grupul american UPS, cea mai mare companie de curierat din lume, a anunţat că renunţă la oferta de 5,2 miliarde euro pentru preluarea concurentului olandez TNT Express, deoarece Comisia Europeană (CE) nu va aviza fuziunea din considerente antitrust, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 15:37
Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Reprezentanţi ai autorităţilor europene pentru concurenţă au transmis săptămâna trecută celor două companii că soluţiile propuse de acestea pentru a aplana motivele de îngrijorare ale CE sunt insuficiente, potrivit TNT.

Acţiunile companiei olandeze s-au prăbuşit cu 51% luni la Amsterdam. Titlurile operatorului olandez de servicii poştale PostNL, cel mai mare acţionar al TNT, au pierdut 40% din valoare.

TNT va încasa 200 milioane euro de la UPS în contul clauzei de reziliere stipulată în contract, după ce Comisia va respinge oficial tranzacţia.

Europa a mai trecut recent printr-o fuziune ratată, după ce combinaţia mamut dintre BAE Systems şi EADS a picat în octombrie deoarece guvernele Marii Britanii, Franţei şi Germaniei nu au putut ajunge la un compromis.

„Sunt surprins că tranzacţia nu va fi încheiată. Este destul de multă competiţie pe piaţa curieratului expres şi, cu toate acestea, Uniunea Europeană continuă să fie foarte severă”, comentează pentru Bloomberg un analist al Rabobank.

Purtătorul de cuvânt al CE Antoine Colombani a declarat că Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenţă, îşi va anunţa decizia pe 5 februarie.

De la preluarea portofoliului concurenţei în 2010, Almunia a blocat numai două tranzacţii majore: preluarea NYSE Euronext de către Deutsche Boerse şi oferta de fuziune între Aegean Airlines şi Olympic Air.

Directorul general al UPS Scott Davis a declarat că este „extrem de dezamăgit” de eşuarea tranzacţiei, în urma căreia grupul american ar fi dobândit în Europa o cotă de piaţă apropiată de cea a gigantului Deutsche Post.

UPS a propus mai multe soluţii pentru a aplana motivele de îngrijorare ale Comisiei Europene, inclusiv vânzarea unor active şi facilitarea accesului companiilor concurente la reţeaua de transporturi aeriene.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie. Angajații Rosatom ar fi părăsit unitatea
Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie. Angajații Rosatom ...
Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, după ce în decursul zilei de joi Ministerul rus al......
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul director financiar companiei Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat joi vinovat în procesul în care el ...
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului ...
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Coaliţia de guvernare a decis aplicarea unei măriri salariale pentru bugetari cu un sfert din diferenţa prevăzută de ...