Fuziunea Vodafone-Liberty Global: Negocierile continuă, analiştii spun că e prea complicat să se ajungă la o înţelegere

O fuziune cu Vodafone Group Plc ar reprezenta 'un avânt deosebit' pentru operaţiunile Liberty Global în Europa Occidentală, a afirmat, marţi, John Malone, preşedintele Liberty Global, cel mai mare operator european de cablu, transmit Bloomberg şi Reuters. Analiştii discută de câteva luni intenţia Vodafone, al doilea operator de telefonie mobilă din lume, de a prelua Liberty Global, pentru a contracara consolidarea în rândul rivalelor din Marea Britanie şi pentru a se extinde în Europa Occidentală.
Economica.net - mie, 20 mai 2015, 09:41
Fuziunea Vodafone-Liberty Global: Negocierile continuă, analiştii spun că e prea complicat să se ajungă la o înţelegere

O unire între cele două entităţi ar duce la crearea unui lider al serviciilor de telecomunicaţii, cu vânzări anuale de peste 80 miliarde de dolari, procesul urmând să fie atent analizat de autorităţile de reglementare din ţările în care sunt prezente cele două companii, inclusiv Germania, Marea Britanie şi Olanda, scrie Agerpres.

‘Analizăm fuziunea cu Vodafone din punctul nostru de vedere şi ar exista sinergii substanţiale dacă vom găsi o modalitate de a lucra împreună sau de a combina activitatea companiilor în Europa Occidentală’, a declarat Malone.

Atracţia Vodafone pentru Liberty Global este datorată reţelei de cabluri ce poate oferi servicii de internet în bandă largă în Marea Britanie şi în câteva state europene.

Malone a citat beneficiile fuziunii pe pieţele din Germania, Marea Britanie şi Olanda. Capitalizarea bursieră a Vodafone se ridică la 93 miliarde de dolari, faţă de 45 miliarde de dolari pentru Liberty Global. Din punctul de vedere al acţionarilor, există diferenţe uriaşe în modul în care sunt conduse companiile de telecomunicaţii şi cele de media, susţine preşedintele Liberty Global.

Marţi, acţiunile Liberty au urcat cu 0,7%, la Bursa de la New York, tranzacţionându-se la 52,32 dolari, în timp ce la Londra titlurile Vodafone au închis la 226,60 penny.

Malone a anunţat că Liberty Global va achiziţiona operatori de telefonie mobilă în ţările în care are o prezenţă solidă, cum ar fi Olanda. Luna trecută, Liberty Global a cumpărat operatorul belgian Base, pentru 1,5 miliarde de dolari.

Nick Delfas, analist la Redburn, a declarat recent că ar fi prea dificil pentru Vodafone şi Liberty Global să ajungă la un acord privind condiţiile financiare ale tranzacţiei.

‘Vodafone este extrem de lucid privind fuziunile şi achiziţiile şi nu are nevoie să facă ceva. Nu credem că ar fi interesaţi nici de Sky sau TalkTalk’, a declarat Nick Delfas.

Acesta a adăugat că şeful Vodafone, Vittorio Colao, ar putea să nu fie interesat nici de unele active deţinute de Liberty.

Recent, Vodafone a anunţat că intenţionează să investească 19 miliarde de lire sterline (32 de miliarde de dolari) până în luna martie 2016 pentru modernizarea reţelei, ceea ce va permite companiei să ofere mai multe servicii prin combinarea telefoniei mobile cu internetul şi televiziunea.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce include voce, mesaje, date şi comunicaţii fixe. Vodafone are divizii în 26 de ţări, 54 de reţele partenere în întreaga lume şi operaţiuni de broadband fix în 17 ţări.

La 31 martie 2015, Vodafone avea 445,8 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile şi 12 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix.

UPC România, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii de pe piaţa locală, este afiliată la Liberty Global, liderul industriei mondiale de comunicaţii prin cablu, cu operaţiuni în 14 ţări.

Brandurile Liberty Global includ: Virgin Media, UPC, Unitymedia Kabel BW, Telenet şi VTR.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...