Fuziunile şi achiziţiile au explodat în al doilea trimestru al acestui an

Fuziunile şi achiziţiile încheiate la nivel mondial în al doilea trimestru au depăşit orice record, pe măsură ce companiile au continuat să se împrumute ieftin şi să cheltuie rezervele de lichidităţi pentru acorduri care să le pregătească pentru lumea post-COVID, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 01 iul. 2021, 09:31
Fuziunile şi achiziţiile au explodat în al doilea trimestru al acestui an

Tranzacţii în valoare de 1.500 de miliarde de dolari au fost anunţate în perioada aprilie-iunie, mai mult decât în orice alt trimestru al doilea şi în creştere cu 13% faţă de precedentul record înregistrat în primul trimestru al acestui an, arată datele Refinitiv, scrie Agerpres.

„Este un context pe care nu l-am mai văzut până acum cu pieţe financiare foarte favorabile combinate cu presiuni pentru a ieşi din COVID-19 şi a reorganiza întreaga afacere. Acest nivel ridicat de activitate va continua probabil pe parcursul verii”, a spus Alison Harding-Jones, directorul pentru M&A în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la grupul bancar Citigroup.

Volumul fuziunilor şi achiziţiilor încheiate în al doilea trimestru a crescut cu 440% în SUA, până la 699 miliarde de dolari, în timp ce tranzacţiile încheiate în Asia Pacific au crescut cu 104% până la 327 miliarde de dolari iar în Europa au crescut cu 50% până la 293 miliarde de dolari.

Cele mai mari tranzacţii încheiate în al doilea trimestru au fost făcute toate intern, pe măsură ce companiile s-au abţinut să se aventureze în afara teritorului cunoscut, de tema creşterii protecţionismului şi a tensiunilor politice dintre China şi SUA.

Chiar dacă numărul total al tranzacţiilor a scăzut cu 10% comparativ cu primul trimestru, valoarea tranzacţiilor a fost mai mare, în condiţiile în care fuziunile şi achiziţiile cu o valoare mai mare de cinci miliarde de dolari au crescut cu 127% în trimestrul al doilea.

În SUA, fuziunea între WarnerMedia, divizia de media a grupului de telecomunicaţii AT&T, şi Discovery a creat un gigant media cu o valoare de aproximativ 150 de miliarde de dolari în timp ce în Europa doi giganţi imobiliari, Vonovia şi Deutsche Wohnen, au fuzionat creând o companie cu o valoare de 34,5 miliarde de dolari.

Sectorul telecomunicaţiilor, media şi tehnologie au dominat fuziunile şi achiziţiile printr-o combinaţie de tranzacţii şi reorganizări care au implicat companii precum Dell Technologies Inc şi investitorul olandez în tehnologie Prosus NV.

În pofida freneziei, în al doilea trimestru s-a înregistrat un declin al listărilor SPAC, companiile create doar pentru a cumpăra alte companii. Scăderea activităţii companiilor SPAC a fost însă contracarat de fuziunile şi achiziţiile finanţate de fondurile de private equity, care au crescut cu 152% în primele şase luni ale anului până la 512 miliarde de dolari, reprezentând 18% din volumul global de M&A.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...