G20: Noi reguli pentru combaterea evaziunii fiscale, la nivel global

Economica.net
23 02. 2014
evaziune_fiscala_23301900

Această regulă ‘schimbă situaţia’, a apreciat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria. Ea va ‘întări cooperarea fiscală internaţională, va plasa guvernele pe picior de egalitate atunci când caută să îşi protejeze integritatea sistemului lor de impozitare şi (să permită) lupta împotriva evaziunii fiscale’.

Punerea în aplicare a schimbului automat de informaţii fiscale, care merge mai departe decât cooperarea bazată pe bunăvoinţa diverselor ţări vizate, a fost ridicată la rang de prioritate în cursul ultimului summit G20, din 2013, desfăşurat la Sankt Petersburg (Rusia). El trebuie să înceapă în 2015.

‘Mondializarea sistemului financiar a făcut din ce în ce mai simplu să deţii şi să gestionezi investiţii în afara ţării de reşedinţă’, a reamintit secretarul general al OCDE.

Regula OCDE va obliga administraţiile fiscale din ţările care o adoptă să trimită toate informaţiile aflate la dispoziţia lor în legătură cu activele financiare deţinute pe teritoriul lor de persoane sau entităţi nerezidente.

Ea acoperă depozite bancare, dobânzile şi câştigurile de capital şi se sprijină pe principiul ‘beneficiarului final şi real’, astfel încât să împiedice teoretic evaziunea fiscală prin intermediul ‘trusturilor’ şi altor societăţi paravan.

OCDE va prezenta în luna septembrie, cu ocazia unei noi reuniuni a miniştrilor de finanţe din statele G20, soluţiile tehnice care permit punerea în aplicare a acestei reguli.

Cooperarea fiscală este unul dintre principalele subiecte abordate în acest weekend la Sydney, în cadrul reuniunii G20.

Înainte de deschiderea acesteia, secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, a subliniat importanţa schimbului de informaţii, devenită ‘regulă mondială’ şi care trebuie adoptată de toate ţările lumii.