Gabriel Biriş, fiscalistul guvernului Cioloş, asociat într-un offshore din Cipru

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a fost asociat într-o firmă offshore din Cipru. El a fost acuzat ieri de Ioana Petrescu, fostul ministru al Finanţelor, că a intermediat crearea mai multor firme offshore. O declaraţie de interese depusă în 2010, când a candidat pentru un post de deputat, arată că actualul responsabil cu fiscalitatea al României a fost chiar asociat într-un offshore. 
Ionut Tudorica - mie, 06 apr. 2016, 13:04
Gabriel Biriş, fiscalistul guvernului Cioloş, asociat într-un offshore din Cipru

Secretarul de stat responsabil cu fiscalitatea în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a fost asociat, cel puţin până în 2010, într-un offshore din Cipru, arată o declaraţie de interese.

Presa a scris că numele companiei Fusilier Ltd. apare într-o declarație de interese mai veche a lui Biriș (din 2010, mai precis), completată cu ocazia unei candidaturi pentru un fotoliu de deputat din partea partidului Forța Civică.

Conform declarației de interese menționate, Biriș deține 25% din Fusilier Ltd, în valoare de 1.000 de euro. Potrivit Monitorului oficial, FUSILIER LIMITED, societate înregistrată și funcționând valabil în conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social în Kolokotroni și Chrysorogiatisis, P.C. 3032, Limassol, Cipru, înregistrată în registrul de companii sub nr. HE 194597 din data de 17 martie 2007. Tot Monitorul oficial ne spune și că Fusilier Limited este „reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 11.12.2007”.

El a venit la Finanţe în decembrie 2015, prin Decizia prim-ministrului Dacian Cioloş nr. 344/2015. Funcție rămasă vacantă după plecarea lui Dan Manolescu, care avea în coordonare domeniul fiscalitate.

Guvernele sunt răsturnate de scandalul Panama Papers

Toate guvernele din lume sunt în alertă zilele acestea după ce datele unui mijlocitor de offshore-uri din Panama au fost făcute publice. Guvernul din Islanda a fost răsturnat ieri, în stradă, din cauza apariţiei numelui premierului în cazul Panama Papers.

„Primul lucru pe care ministrul de finante trebuia sa il faca inca de ieri, era sa demareze o investigatie pentru a stabili in ce masura afacerea Panama Papers a dus la pagubirea bugetului Romaniei si cum a afectat contribuabilul roman. Asta au facut deja ministrii de finante din tarile civilizate.

Cred ca inteleg de ce se tergiverseaza. E cam greu sa te declari luptator impotriva marii evaziuni cand ai chiar in conducerea ministerului oameni care au avut off-shoruri. Adica, atunci cand ai pus lupul paznic la oi!”, a spus Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor, pe blogul personal.

Presa a speculat că ar fi vorba de avocatul Gabriel Biriş, al doilea om din Ministerul Finanţelor după Anca Dragu, şi specialistul guvernului pe fiscalitate.

ECONOMICA.NET i-a cerut o reacţie oficială demnitarului încă de ieri pe aceste chestiuni. Însă domnul Gabriel Biriş nu a dat un răspuns. În măsura ăn care secretarul de stat va răspunde solicitării, vom publica integral răspunsul domniei sale

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...