1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Gabriel Dumitraşcu: Departamentul pentru Energie a câştigat anul acesta pariul cu listările la bursă

Departamentul pentru Energie a câştigat în acest an pariul cu privatizările pe piaţa de capital şi îşi asumă şi pentru 2014 un pariu similar, a declarat marţi Gabriel Dumitraşcu, şeful diviziei de privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, prezent la debutul tranzacţiilor cu acţiuni Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti.

12 noi, 2013 | Agerpres

'Departamentul pentru Energie a câştigat pariul cu privatizările pe piaţa de capital în 2013 şi ne asumăm şi în 2014 un pariu în acest sens. Ne aşteaptă alte trei listări pe bursă anul viitor', a spus Dumitraşcu.

El a subliniat că listarea Romgaz va fi un punct de referinţă în istoria bursieră românească.

'Piaţa de capital românească are acum o bornă: Romgaz. Ea se va judeca de acum în perioada dinainte şi de după listarea Romgaz', a adăugat el.

Tranzacţionarea acţiunilor producătorului de gaze de stat Romgaz a debutat marţi pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti.

În primele 35 de minute de tranzacţionare, Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a consemnat un record de lichiditate de peste 41 milioane de lei (peste nouă milioane de euro), tranzacţiile cu acţiunile producătorului de gaze cifrându-se la 35,3 milioane lei. Preţul unei acţiuni Romgaz era de 34,58 de lei.

Statul a listat la Bursa de Valori Bucureşti 15% din acţiunile Romgaz, astfel că va rămâne cu o cotă de 70%, iar Fondul Proprietatea are 15% din titluri.

Acţiunile Romgaz au simbolul SNG. Romgaz va fi listată şi la bursa londoneză, cu simbolul SNGR.

Oferta publică iniţială prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz a început pe 22 octombrie şi s-a încheiat pe 31 octombrie 2013, iar statul român a obţinut astfel o sumă totală de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro, respectiv 534,63 milioane dolari).

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România.

Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate.

În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO