Gabriel Resources consideră profund nedreaptă decizia Tribunalului Băncii Mondiale în cazul Roșia Monată și anunță că analizează ce pași urmează să facă în viitor

09 03. 2024
rosia_montana_42878000

Mai mult decât atât, Tribunalul a acordat României aproximativ despăgubiri de 10 milioane de dolari, pe care trebuie să le plătească Gabriel Resources, care constau ăn onorariile juridice și cheltuielile suportate în legătură cu apărarea sa de arbitraj. Hotărârea este obligatorie pentru părți, relatează Finance.yahoo.com.

Gabriel Resources a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015 în temeiul tratatelor bilaterale de investiții dintre Canada și România, precum și dintre Marea Britanie, ca urmare a refuzului Guvernului României de a autoriza proiectul Roșia Montană.

Compania se arată în puternic dezacord cu decizia instanței, care, în opinia sa, este complet incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează opinia disidentă convingătoare a unuia dintre arbitri.

Gbariel Resources anunță că analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin procesul de anulare prevăzut de Convenția ICSID.

„Considerăm că decizia majorității arbitrilor este profund viciată. După cum a recunoscut arbitrul disidenț, ingerința politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale lui Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut de acesta, în parteneriat cu statul. Ne vom face timp să ne evaluăm opțiunile, dar ne grăbim să consemnăm aprecierea noastră sinceră față de acționarii noștri pentru sprijinul și răbdarea lor neclintită pe parcursul acestui proces prelungit. De asemenea, am dori să ne exprimăm recunoștința față de foarte serioșii și muncitorii manageri și angajați, din România și din străinătate, care și-au dedicat o parte semnificativă a carierei dezvoltării proiectului, cu convingerea sinceră că este în interesul țării”, Anna El-Erian, președintele Gabriel Resources

„Acționarii lui Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a livra un proiect minier de transformare care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte semnificative poporului român, nu numai în Roșia Montană, ci și în toată România. Regret că România, economia ei și cetățenii săi au ratat ocazia de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași”, a a declarat Dragoș Tanase, CEO Gabriel Resources.