Cum răspunde Gabriela Firea la acuzațiile lui Nicușor Dan că nu a vrut să semneze contractul pentru tramvaie cu Astra

Gabriela Firea, fostul primar general al Capitalei, răspunde într-o postare pe Facebook acuzațiilor aduse de actualul edil, Nicușor Dan, cu privire la semnarea contractului pentru 100 de tramvaie în București cu producătorul Astra Vagoane Călători.
Economica.net - joi, 14 ian. 2021, 12:30
Cum răspunde Gabriela Firea la acuzațiile lui Nicușor Dan că nu a vrut să semneze contractul pentru tramvaie cu Astra

Redăm mai jos reacția Gabrielei Firea:

„Încā o dovadā a minciunilor pe bandā rulantā! Primarul dreptei unite în rele a lansat astăzi o nouă minciună grosolană. Ascunde faptul că totul este blocat în Primăria Capitalei, lucrări, investiții, documente, prin ieșiri fulminante în care minte și dezinformează cu nerușinare.

Dar, disperat să își ascundă lipsa de activitate și de implicare, nu face nici măcar minimul efort de a se informa înainte de a arunca pe piața acuzații extrem de grave. Însă minciunile lui Plicusor Ban pot fi dovedite ușor, simplu. Cu documente.

Astăzi mă acuză că nu am vrut să semnez contractul pentru achiziția celor 100 de tramvaie. Minciună! Iată dovada. Am semnat acest contract pe 19.10.2020, alături de reprezentanții directiilor implicate, persoane în viață, care pot confirma acest lucru (dacă semnăturile lor pe document nu sunt suficiente).

Subliniez că am semnat contractul imediat ce a ajuns la cabinet, după încheierea tuturor aspectelor legale, nu am ezitat nicio secundă. Potrivit prevederilor legale, contractul a fost transmis firmei castigatoare (prin email, în data de 26.10.2020), pentru a fi semnat și de catre conducerea acesteia. Răspunsul societății a fost transmis pe 30.10.2020 (coincidență, la o zi după preluarea mandatului de către Plicusor) și propune câteva modificări de formă ale contractului (înlocuirea sintagmei Beneficiar cu Achizitor, de exemplu).

Este un tertip jalnic, pe care Plicusor l-a utilizat, pentru a ajunge el în situația de a semna respectivul contract, muncit de mine si echipa mea! A mai facut-o și cu contractual pentru termoficare, pentru care am muncit eu și echipa mea 4 ani, contract ținut în sertar luni bune de catre guvern, pentru a aștepta să fie semnat de Plicusor. Rușine!

O altă minciună spusă fără ezitare a fost aceea ca dacă eu aș fi semnat contractul, „am fi avut deja tramvaie în București! ” FALS!
Conform contractului, Astra s-a angajat să finalizeze prototipul în 15 luni, în anul următor să livreze 37 de tramvaie, apot 48 și la final 15. Deci, domnule primar mincinos, nu am fi avut cum să avem într-un timp atât de scurt, așa cum susțineți ridicol dvs, tramvaie în Capitală. Mai am multe de spus pe acest subiect.

Pana atunci, un sfat gratuit pentru Mincinosul Dreptei Unite: să citească legislația privind achizițiile publice! Și Codul Administrativ. Și Codul Muncii. Primarul NU decide și nu are nicio implicare în realizarea unei licitații. Primarul nu poate refuza semnarea unui contract (așa cum face el acum, refuzand să semneze orice hartie, fie că e vorba de autorizații de urbanism sau concedii medicale).
Primarul trebuie să respecte legea. Asta daca o cunoaște.”

Nicușor Dan a anunțat joi că Primăria Municipiului București (PMB) urmează să semneze contractul pentru 100 de tramvaie cu Astra Vagoane Călători. El a mai spus că în București ar fi ajuns deja tramvaiele noi, dacă fosta administrație ar fi semnat contractul cu producătorul de la Arad și nu ar fi „insistat” cu firma turcească participantă la licitație.

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat pe 11 decembrie 2018 anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 de milioane de lei, fără TVA (180 de milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului....
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape 50%”
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape ...
Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România, a înregistrat ...
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș, a anunțat compania într-un comunicat de presă.