Gaddafi a căutat mâncare în gunoaie în ultimele zile de viaţă

Condiţiile de trai pentru Muammar Gaddafi şi cei care îl însoţeau erau de la proaste la îngrozitoare, în timp ce rebelii îşi intensificau asediul asupra oraşului Sirt. Ei se mutau din casă în casă la fiecare trei sau patru zile, supravieţuind cu puţina mâncare pe care o găseau. Către final nu mai aveau electricitate, apă sau mijloace de comunicare cu restul lumii.
Economica.net - mar, 08 nov. 2011, 07:16

Fostul şef al serviciilor libiene de securitate internă, Mansour Daou, care a rămas până la final alături de Muammar Gaddafi, povesteşte cum fostul lider libian a fost nevoit să caute în gunoaie după mâncare şi să se ascundă în casele abandonate din zona de coastă a oraşului Sirt.

Într-un interviu acordat CNN, Daou povesteşte că Muammar Gaddafi a plecat din Tripoli către Sirt la 18 august, cu două zile înainte ca rebelii să intre în capitală.

El a rămas în capitală până când a devenit clar că aceasta nu mai era un loc sigur pentru liderii regimului, moment în care, la 22 august, a plecat la Bani Walid împreună cu fiul lui Gaddafi Seif al-Islam şi cu şeful serviciilor de informaţii Abdullah al-Senussi. El a rămas cu ei timp de patru zile, după care a mers la Sirt.

Potrivit lui Daou, condiţiile lor de trai erau de la proaste la îngrozitoare, în timp ce rebelii îşi intensificau asediul asupra oraşului Sirt. Ei se mutau din casă în casă la fiecare trei sau patru zile, supravieţuind cu puţina mâncare pe care o găseau. Către final nu mai aveau electricitate, apă sau mijloace de comunicare cu restul lumii.

Gaddafi şi-a petrecut ultimele zile scriind şi citind cărţile pe care şi le luase în valize, a declarat Daou, dar comportamentul său a devenit şi mai impredictibil. În timp ce combatanţii au înconjurat Sirt, grupul lui Gaddafi a vrut să plece din oraş, dar fostul lider libian a refuzat. La 20 octombrie, el şi fiul său Mutassim au decis să se îndrepte către locul de naştere al dictatorului.

Convoiul lor format din aproximativ 40 de vehicule ar fi trebuit să plece înainte de răsăritul soarelor, când forţele rebele se odihneau, dar a plecat prea târziu.

Fostul oficial libian susţine, de asemenea, că Muammar Gaddafi credea că poate rămâne la putere, deşi apropiaţii lui au încercat să îl convingă să plece din ţară încă din martie. Fiii lui au respins această idee, în special Seif al-Islam.

El afirmă, de asemenea, că fostul dictator s-a simţit trădat de liderii mondiali pe care îi credea prieteni, dar cea mai mare trădare a venit din interior.

Daou susţine că exista un plan de apărare a capitalei, care prevedea ca 3.800 de militari să apere porţile Tripoli, însă în noaptea în care rebelii au intrat în capitală, mai puţin de 200 de militari se aflau la datorie. „A fost o trădare mare din partea generalului care se ocupa de operaţiune”, a explicat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dacia Spring, încă din prima lună a livrărilor în Top 10 al vânzărilor din Europa
Dacia Spring, încă din prima lună a livrărilor în Top 10 al vânzărilor din Europa
Clasamentul vânzărilor de mașini electrice din Europa are pe prima poziție Tesla Model 3, însă surpriza vine de la ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Agitație pe piața RCA: Două firme de asigurare pleacă, alte trei vor să intre. Cum se va schimba viața șoferilor români?
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Agitație pe piața RCA: Două firme de asigurare pleacă, alte trei vor să intre. Cum ...
Mișcări de tatonare, dar și acțiuni efective pe piața RCA din România, după falimentul City Insurance. O companie ...
De ce facturile de electricitate pot crește cu încă două miliarde de lei, cel puțin, chiar din ianuarie. Ce propun firmele
De ce facturile de electricitate pot crește cu încă două miliarde de lei, cel puțin, chiar din ianuarie. Ce propun firmele
Facturile la energie electrică au crescut și vor mai crește pentru că energia electrică ce este cumpărată de furnizori ...