Gafă a premierului Orban: a spus că acum începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. În realitate, România scoate gaze din mare de 40 de ani

Aflat la evenimentul în care compania americană Black Sea Oil and Gas și Grup Servicii Petroliere încep să monteze conducta care va aduce gazele din perimetrul Midia la țărm, Orban a spus că acest moment este unul simbolic, care marchează începerea exploatării primului zăcământ de gaze naturale offshore din România. De fapt, circa 10% din consumul de gaze al țării vine din Marea Neagră, iar România extrage gaze de acolo de 40 de ani.
Mihai Nicuţ - joi, 17 sept. 2020, 09:00
Gafă a premierului Orban: a spus că acum începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. În realitate, România scoate gaze din mare de 40 de ani

Iată declarația, preluată de la News.ro

“Sunt onorat să fiu prezent astăzi la un moment simbolic, într-un proiect fundamental pentru dezvoltarea economică a României. Momentul simbolic îl reprezintă practic intrarea conductei înspre mare, dinspre uscat înspre mare, sigur, nu intră direct în apă, intră prin subtraversare pe sub plajă. Practic, este un moment simbolic care arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România şi anume începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat offshore. În acest proiect sunt implicate două companii Black Sea Oil & Gas, care lucrează în parteneriat cu Grupul de Servicii Petroliere. O ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Black Sea Oil &  Gas care este deţinută de grupul Carlyle, care are licenţa de operare şi exploatare a zăcământului, în parteneriat cu o companie, Grupul de Servicii Petroliere 100% românească”, a afirmat Orban.

În realitate însă, nu este în niciun caz primul zăcământ de gaze din Marea Neagră exploatat de România, așa cum a declarat premierul.

Potrivit raportului companiei pe anul trecut, Petrom a extras din zăcămintele din România 3,34 milioane de tone de țiței și condensat și 4,42 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

“Producția offshore a reprezentat 17% din producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom în România (6% din producția de țiței și condensat și 26% din producția de gaze naturale)”, arată Petrom.

Așadar, în 2019, în România (Petrom este momentan singurul producător offshore) s-au extras din Marea Neagră peste 1,1 miliarde de metri cubi de gaze, adică mai mult de 10% din consumul național de gaze și chiar mai mult decât se estimează că va extrage BSOG din zăcământul Midia, proiect la care a făcut Orban declarația.

Puțină istorie pentru Orban

România a început explorarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră încă din anul 1969. În 1976, deci acum mai bine de 40 de ani, platforma Gloria, dezafectată recent de Petrom, a început operațiunile de foraj în Marea Neagră, punând bazele Petromar (în prezent Zona de Producție X Petromar) operată de Petrom. Prima descoperire de hidrocarburi în mare (petrol și gaze asociate, la acea vreme)  a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987. Producţia de petrol și gaze provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare acum de Petrom:  Lebăda Est (descoperit în 1979), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruș (descoperit în 1999) şi Delta (descoperit în 2007).

“Producția de țiței și gaze provenită din Marea Neagră în 2018 este echivalentă cu cantitatea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul a 3,5 milioane de autoturisme”, arată Petrom în raportul aferent anului 2018.

De fapt, ar fi primele gaze “noi”

Proiectul de dezvoltare a perimetrului Midia derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas, în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. Este vorba despre singurul proiect în care s-a luat decizia finală de investiței, după descoperirile noi de gaze care au avut loc anii trecuți. Dacă toate lucrurile merg conform planificării, vor aduce un miliard de metri cubi de gaze pe an în România, de anul viitor, prin conducta care începe acum să se monteze, eveniment la care a fost prezent Orban când a dat declarația.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...