O nouă gafă IKEA: Modificarea controversată pe care retailerul suedez o regretă

Compania suedeză IKEA a fost nevoită să-şi ceară scuze în mod public pentru ultima sa modificare operată în ediţia catalogului de mobilier distribuit în întreaga lume.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 10:01
O nouă gafă IKEA: Modificarea controversată pe care retailerul suedez o regretă

Retailerul a modificat tot catalogul de mobilier pentru a respecta cultura şi obiceiurile pentru regiunea Arabiei Saudite.

Astfel, producătorul suedez de mobilă şi accesorii pentru casă a luat decizia de a elimina din cataloagele sale, distribuite în Arabia Saudită, toate persoanele de sex feminin. IKEA şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la această situaţie, pentru care a atras numeroase critici din partea clienţilor din întreaga lume, spunând că regretă că a recurs la această modificare, scrie Daily Mail în ediţia sa electronică.

IKEA a eliminat din paginile cataloagelor sale de mobilă, distribuite în Arabia Saudită, toate persoanele de sex feminin, pe motiv că tradiţia şi cultura acestei ţări spun că femeile nu trebuie să apară în public, prioritate având doar bărbaţii. Nu doar cataloagele au fost modificate, ci şi site-ul oficial al companiei din Arabia Saudită.

 

Citeste si: Fotografia pe care IKEA nu vrea să o vezi

Chiar şi un designer de sex feminin a fost înlăturat din imaginile care se regăsesc în cataloagele IKEA, în timp ce bărbaţii prezenţi în aceeaşi fotografie au fost păstraţi.

Ministrul Comerţului din Suedia, Ewa Bjorling, şi-a exprimat părerea cu privire la situaţia companiei spunând că „acesta este un exemplu trist care demonstrează că mai este cale lungă până la egalitatea între sexe în Arabia Saudită”.

„Femeile nu pot fi pur şi simplu şterse în realitate. Dacă Arabia Saudită nu permite femeilor să apară în public, această ţară îşi pierde jumătate din capitalul său intelectual”, a declarat Ewa Bjorling pentru cotidianul suedez Metro.

În numeroase pagini ale cataloagelor IKEA distribuite în Arabia Saudită persoanele de sex feminin sunt înlăturate din imaginile în care sunt descrise piesele de mobilier. O comparaţie făcută între ediţia saudită a publicaţiei şi orice alt număr din lume demonstrează acest lucru. Astfel, pe pagina în care sunt expuse accesoriile pentru baie sunt păstrate doar trei personaje, în speţă un bărbat şi doi copii, în timp ce femeia care apare în alte cataloage din lume este ştearsă pentru ediţia din Arabia Saudită.

În aceeaşi manieră a fost modificată şi pagina catalogului care ilustrează mobilierul de bucătărie, femeile fiind complet eliminate. Nici secţiunea de lămpi a catalogului nu iese din acest tipar, tânăra blondă care apare ţinând în mână o lampă nu se mai regăseşte şi în ediţia catalogului saudit.

„Ar fi trebui să realizăm că excluderea persoanelor de sex feminin din catalogele companiei distribuite în Arabia Saudită este o măsură care se află în conflict cu valorile grupului IKEA”, au declarat reprezentanţii companiei.

În urmă cu o săptămână compania suedeză s-a mai aflat în centrul unui conflict de imagine, atunci când aceasta a şters de pe pagina rusească a magazinului o imagine care ar fi putut fi interpretată politic.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...