Galaţi: Protest al angajaţilor ArcelorMittal Tubular faţă de importurile de oţel dinafara UE. Ei cer să livreze ţevi pentru gazoductul BRUA

Peste o sută de angajaţi ai ArcelorMittal Tubular Products Galaţi au protestat, luni, în faţă Prefecturii, nemulţumiţi de importurile de oţel din afară UE, din cauza cărora spun că îşi vor pierde locurile de muncă,ei solicitând autorităţilor să sprijine societatea pentru a livra ţevilenecesare realizării gazoductului BRUA, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 30 oct. 2017, 17:23
Galaţi: Protest al angajaţilor ArcelorMittal Tubular faţă de importurile de oţel dinafara UE. Ei cer să livreze ţevi pentru gazoductul BRUA

Salariaţii ArcelorMittal Tubular Products Galaţi s-austrâns, luni, pe platoul din faţa sediului Prefecturii, ţinând în mâini pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: „Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrămlocurile de muncă”, „Vrem să muncim”, „Oţel românesc pentru proiecte româneşti, Ţeavă românească pe pământ românesc”, scrie News.ro.

De asemenea, protestatarii au suflat în vuvuzele şi fluiere, scandând şi lozinci precum „Vrem să muncim, nu vrem să cerşim” sau „Hoţii”.

Protestul a fost organizat de Sindicatul AMG Siderurgistul şi potrivit liderilor sindicali este de datoria autorităţilor să intervină, cu respectarea prevederilor legale, pentru ca societatea ArcelorMittal TubularProducts să poată livra ţevile pentru gazoductul BRUA.

„Până acum au fost două licitaţii şi noi le-am contestat pe amândouă, ultima vineri la Curtea de Apel Alba Iulia. Au rămas două firme turceşti şi una rusească, dar noi am fost eliminaţi pe crietrii puerile…Protestăm pentru că pentru proiectul BRUA cu firma de la Galaţi putem executa aceastăconductă fără problemă, sunt bani europeni pe teritoriu european, iar legea spune că cel puţin 50% din finanţarea europeană trebuie să fie din UE. Româniae în UE, dar Turcia şi Rusia nu sunt în UE. Aşteptăm de la Guvern o explicaţie şicontractul să fie distribuit la noi, avem capacitatea. Toţi se laudă că s-au făcut 200 de metri de pod, dar nimeni nu se gândeşte că sunt 440 km de ţeavă ce pot fi livraţi de la Galaţi. Materia primă o luăm de la Combinat, sunt firma noastră mamă. Să ne punem semn de întrebare de ce nu se iau din România tabla şi ţeava respectivă că noi le producem aici”, a spus Ioviţă Lungu, liderul Sindicatului AMG Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal Tubular Products.

De altfel, reprezentanţii Sindicatului „Siderurgistul AMG” au transmis şi un comunicat de presă în care îşi exprimă „profunda îngrijorare cu privire la iminenta distrugere a industriei producătoare de ţevi din România, cu consecinţă dispariţiei a sute sau chiar mii de locuri de muncă datorită lipsei de susţinere a statului român a industriei interne”.

„Sindicatul Siderurgistul A.M.G. face cunoscut că ArcelorMittal TubularProducts Galaţi este singurul producător naţional de ţeavă sudată longitudinal expandată la rece, iar piaţa mondială pe care concurează societatea noastră este puternic afectată de importurile de ţeavă la preţuri de dumping din ţările din afara Uniunii Europene. O astfel de concurenţă neloială afectează grav capacitatea societăţii de a păstra locurile de muncă ale angajaţilor săi, deşiconducerea societăţii, împreună cu toţi salariaţii, lupta pentru supravieţuirea companiei în aceste condiţii vitrege, care afectează într-un mod profund negativ industria producătoare de oţel din România”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii mai susţin că actualele reglementări prevăd un drept de preferinţă pentru produsele fabricate în ţări din UE faţă de produsele care provin din ţări din afara UE, pentru cel puţin 50% din valoarea totală a produselor care constituie oferta.

„Vă asigurăm, că societatea ArcelorMittal Tubular Products Galaţi deţine capacitatea tehnică şi profesională necesară pentru furnizarea integrală şi la termen a materialului tubular şi a curbelor care fac obiectul procedurii de licitaţie sus-precizate, cu respectarea tuturor cerinţelor Trangaz şi beneficiază de susţinerea totală a salariaţilor săi în realizarea acestui proiect. Sindicatul Siderurgistul A.M.G.consideră că ne aflăm în faţă unui pericol real dacă un astfel de proiect major de infrastructură ar fi realizat cu produse achiziţionate din afara României şi a UE, în timp ce companiile din industria producătoare de oţel din România suferă, deşi depun eforturi majore pentru îmbunătăţirea proceselor de producţie, pentru a atinge un nivel European în tehnologie şi organizareaactivităţii”, mai transmit sindicaliştii.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...