1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

Companii

Garanții guvernamentale de opt miliarde de lei pentru companiile cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane euro UPDATE

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat joi, în debutul şedinţei de Guvern, că va fi prezentată, în primă lectură, ordonanţa de urgenţă care vizează un sistem de garantare în cazul companiilor mari, având prevăzut un plafon maxim de opt miliarde de lei, scrie Agerpres.

21 mai, 2020 | ECONOMICA.net
"Astăzi vom prezenta în primă citire schema, în şedinţă de Guvern, şi la şedinţa următoare va trebui să o şi aprobăm. Voi prezenta detaliile principale astăzi. (...) Ce am discutat: un plafon maxim de opt miliarde de lei, în această schemă. Se vor califica companii care au cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro şi sistemul va fi de garantare până la 80% din credite, tot pe perioadă de şase ani, dar cu subvenţia dobânzii nu mai mult de 50%. A fost notificată Comisia Europeană, prin Consiliul Concurenţei, şi detaliile schemei le vom negocia, le vom face exact cu Comisia Europeană, aşa cum am făcut şi la IMM Invest", a precizat Cîţu.


Premierul Ludovic Orban a afirmat că este vorba despre "un produs aşteptat", în cadrul căruia creditele pentru capital de lucru şi cele pentru investiţi se vor acorda în baza aceluiaşi mecanism ca la IMM Invest.

Pe 4 mai, Orban informa că Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest.

"După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar dacă şi-au suspendat pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea", declara prim-ministrul Orban.

Update - Schema de garantare va fi derulată prin Eximbank

La finalul ședinței de Guvern, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a spus că astăzi a fost dezbătut în primă lectură un memorandum privind schema de sprijin de garantare a creditelor pentru firmele mari, după modelul IMM Invest. 

"Este vorba despre o schemă de garantare care urmează să fie derulată prin Eximbank, cu un plafon de opt miliarde de lei, pentru companii cu o cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro și care pot beneficia de garanții de stat pentru credite de investiții și de capital de lucru de până la 80% și dobândă subvenționată de până la 50%. Această schemă de stat, de garantare a creditelor pentru companiile mari, urmează să fie aprobată prin Ordonanță de Urgență în următoarea ședință de Guvern", a explicat șeful Cancelariei primului-ministru.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO