Programul „Prima Casă” duduie. Numărul de credite acordate s-a dublat

Speriaţi că programul social demarat în 2009 s-au putea încheia în acest an, peste 10.000 de români au aplicat pentru un credit Prima Casă în primele cinci luni ale acestui an. 
Andrada Ghira - mie, 13 iun. 2012, 12:19
Programul

Garanţiile acordate de Fondul Naţional de Grantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) în cadrul programului Prima Casă au fost de 10.200, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Până la finele lunii iunie, estimăm că acest program va ajunge la un total de peste 65.000 de beneficiari şi finanţări susţinute care vor depăşi valoarea de 2,6 miliarde euro„, se arată într-un comunicat al FNGCIMM.

Acum o săptămână, premierul Victor Ponta a anunţat că programul de garantare a creditelor imobiliare „Prima Casă” va primi finanţarea suplimentară, astfel încât programul să continue şi în 2012.

Ministerul Finanţelor a propus suplimentarea cu 200 de milioane de euro a plafonului de garanţii disponibil pentru programul „Prima Casă”, care va fi accesat numai de către băncile care au epuizat deja sumele alocate în ultima etapă, şi vor să mai acorde credite tot prin asumarea a 50% din risc.

Granţiile pentru IMM-uri, în creştere

În plus, Fondul a acordat în primele cinci luni ale acestui an un volum de garanţii în creştere cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la nivelul de 1,3 miliarde de lei.

De aceste garanţii au beneficiat aproximativ 4.100 de IMM-uri, în crestere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul de garanţii emise a depăşit cifra de 4.750, în creştere cu 30% faţă de primele cinci luni ale anului 2011.

Analiza compartivă a celor două perioade mai arată că se continuă trendul pozitiv înregistrat în accesarea garanţiilor aferente proiectelor finanţate din fonduri europene.

Astfel, în primele cinci luni din 2012, 300 de IMM-uri au accesat garanţia Fondului în vederea implementării de astfel de proiecte, ceea ce reprezintă un număr de circa trei ori mai mare faţă de perioadă a anului trecut. Un trend similar s-a înregistrat şi în cazul acordării de garanţii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingând un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentând o creştere de 2,3 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, garanţii în valoare de circa 230 milioane lei au fost accesate de primării şi consilii locale, în vederea implementării de proiecte cu o componentaă de finanţare europeană nerambursabilă în cadrul FEADR.

„Semnalăm, pe lângă dinamica pozitivă a rezultatelor înregistrate, şi o imbunatăţire a calităţii portofoliului de garanţii, justificat de scăderea nivelului indicelui anualizat al plătilor efectuate de la cca. 6.8% în prima parte a anului 2011, către un nivel de cca. 4.7% în aceeaşi perioadă din 2012, semn ca sectorul IMM-urilor a devenim mai pragmatic şi orientat spre viitor. Deasemenea, în sensul îmbunătăţirii permanente a parteneriatului nostru cu IMM-urile, în câteva zile vom anunţa acordarea de noi facilităţi beneficiarilor de garanţii acordate de Fond, în interesul comun de stimulare a dezvoltării continue a mediului de afaceri din România”, a declarat Aurel Şaramet, prşedintele şi directorul general al FNGCIMM.

Reluarea activitaţii de garantare a IMM-urilor în cadrul programului Kogalniceanu din luna martie a acestui an a însemnat deja susţinerea unui număr de aproximativ 450 de intreprinderi, beneficiari de garanţii în cuantum de peste 35 milioane lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...