Garda de Mediu Ilfov verifică acordurile de mediu primite de dezvoltatorul Confort City

Comisariatul Judeţean Ilfov al Gărzii de Mediu verifică miercuri acordurile de mediu primite în 2007 de dezvoltatorul imobiliar pentru complexul Confort City, unde marţi după-amiaza a izbucnit un incediu în unul dintre blocuri, a declarat pentru MEDIAFAX şeful instituţiei, Emil Grigore.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 09:39
Garda de Mediu Ilfov verifică acordurile de mediu primite de dezvoltatorul Confort City

„Vom verifica astăzi acordul de mediu primit pentru PUZ în 2007, de la Agenţia Regională de Protecţia Mediului Bucureşti şi acordul de mediu pentru construcţia blocului, emis de Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului Ilfov”, a spus Emil Grigore.

El a precizat că blocul respectiv era alimentat cu apă din puţuri proprii ale complexului rezidenţial Confort City, dezvoltatorul având şi o autorizaţie de gospodărire a apelor.

Şeful Comisariatului Judeţean Ilfov al Gărzii de Mediu a mai spus că au existat sesizări făcute de locatari din cauza mirosurilor pestilenţiale din zonă, unde se află groapa de gunoi de la Glina şi o sucursală a fabricii de procesare a deşeurilor animale Protan.

Emil Grigore a precizat că Garda de Mediu a făcut controale în urma sesizărilor şi i-a sancţionat pe cei doi gestionari de deşeuri, însă proximitatea complexului rezidenţial faţă de aceştia intră în competenţa Direcţiei de Sănătate Publică, şi nu a autorităţii de mediu.

Un incendiu a izbucnit, marţi după-amiază, la mansarda unui bloc cu 11 niveluri aflat în complexul rezidenţial Confort City.

„Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp, extinzându-se şi la etajul 10 al blocului de locuinţe. Focul s-a propagat ulterior pe faţadă, la etajele inferioare. Flăcările, favorizate de vânt, au cuprins, în plan orizontal, toate cele 8 scări ale imobilului, afectând mai multe apartamente”, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Surse din rândul autorităţilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul apartamentelor afectate în urma incendiului este de aproape 100.

Potrivit dezvoltatorului imobiliar Domus Stil care a construit completul rezidenţial, locatarii apartamentelor afectate de incendiu vor primi cazare la hotel, pe durata reparaţiilor necesare la imobil.

Intervenţia la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului nu a funcţionat, a precizat IGSU.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Daniel Vasile, a precizat că reţeaua de hidranţi de la acest complex rezidenţial nu funcţionează. Vasile a adăugat că, în aceste condiţii, autospecialele care au intervenit la incendiu au folosit apă din rezerva proprie, din râul Dâmboviţa şi de la un agent comercial.

Întrebat despre cauza incendiului, Daniel Vasile a spus că există „speculaţia” că acesta ar fi izbucnit în urma aprinderii unui aparat de aer condiţionat montat în exterior.

Pompierii au intervenit la incendiu cu peste 30 de autospeciale cu apă şi 10 autoscări, la faţa locului venind şi două echipaje de descarcerare şi cinci de prim ajutor.

Şapte locatari ai blocului au primit îngrijiri medicale la faţa locului, după ce au suferit atacuri de panică sau au inhalat monoxid de carbon. De asemenea, patru pompieri s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timpul intervenţiei, trei dintre ei fiind transportaţi la Spitalul Floreasca, iar al patrulea primind îngrijiri la faţa locului.

Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie de autorizaţie privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt ISU Ilfov, Simion Petruş.

Petruş a explicat că blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se încadrează în categoriile de construcţii care trebuie să primească avizul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1739/ 2006.

Potrivit HG citate, se supun autorizării clădiri civile definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca „înalte” sau „foarte înalte”, indiferent de aria construită ori de destinaţie, „înalte” însemnând de peste 11 etaje.

Ansamblul rezidenţial Confort City, deţinut de fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă, este format din 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniţă, locuri de joacă pentru copii şi parcuri. Complexul rezidenţial este situat pe Splaiul Unirii, la 7,6 km de Piaţa Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului şi la 4 km de Rin Grand Hotel. Ansamblul a fost dat în folosinţă în 2010.

Proprietarii apartamentelor spun că au plătit pe acestea preţuri începând cu 50.000 de euro şi că au de dat rate lunare la bancă de aproximativ 300 de euro.

În 2007, un hotel deţinut tot de fraţii Negoiţă, aflat pe Şoseaua Vitan Bârzeşti, a fost cuprins de un incendiu, în timp ce se afla în construcţie.

Te-ar mai putea interesa și
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal, discriminează jucătorii pe platformele......
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă ...
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...