Gastrade a adoptat decizia finală de investiție pentru terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis

Acționarii companiei grecești Gastrade S.A. au luat decizia finală de investiție (FID) pentru construcția Sistemului independent de gaze naturale de la Alexandroupolis, informează societatea prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - lun, 31 ian. 2022, 18:34
Gastrade a adoptat decizia finală de investiție pentru terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis

Documentul reprezintă ultima și cea mai importantă etapă anterior începerii fazei de construcție.  Consiliul de conducere a aprobat în unanimitate toate cerințele pentru materializarea acestui proiect, urmând ca evoluția acestuia să se încadreze în programul stabilit.

Dezvoltarea terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) va contribui la securitatea energetică, lichiditatea și diversificarea surselor de alimentare pentru toate țările din sud-estul Europei, consolidând rolul strategic al Greciei și oferind surse și rute alternative pentru livrarea gazelor naturale.

Unitatea plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU), cu o capacitate totală de 153,500 metri cubi GNL, va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri. Gazul va fi astfel livrat către piețele din Grecia și Bulgaria și, ulterior, către alte țări din regiune ca România, Serbia sau Macedonia de Nord, până în Moldova și Ucraina.

Terminalul poate deveni operațional până la finalul anului 2023, capacitatea de regazeificare contractată deja atingând 50% din capacitatea totală tehnică anuală, respectiv 5,5 miliarde de metri cubi (bcm).

Sistemul independent de gaze naturale de la Alexandroupolis este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare 2014-2020” (EPAnEK), valoarea cheltuielilor publice aprobate fiind de 166,7 milioane euro.

„Decizia finală de investiție deschide un nou capitol important pentru securitatea energetică a țării și a Europei de Sud-Est. Suntem deosebit de bucuroși că Gastrade a întreprins acest proiect de importanță crucială, o prioritate pentru Uniunea Europeană. Sistemul independent de gaze naturale de la Alexandroupolis va contribui la securitatea aprovizionării cu energie, diversificarea rutelor energetice și dezvoltarea concurenței, în beneficiul consumatorilor finali”, a declarat fondatorul și președintele Consiliului de Administrație Gastrade, Elmina Copelouzou.

„Acum, ajunge în faza de implementare un proiect strategic pentru întreaga regiune. Suntem cu adevărat mândri de această realizare și încrezători că echipele Gastrade, alături de expertiza și sprijinul oferit de acționari, vor face să devină realitate viziunea dezvoltării unei noi porți de acces a energiei, într-o formă inovatoare, către țara noastră”, a subliniat Konstantinos Sifnaios, vicepreședinte și director general Gastrade.

„GasLog a investit și sprijinit lucrările încă de la început. Suntem deosebit de încântați pentru acest rezultat. Proiectul este foarte important pentru noi. GasLog nu este doar parte din acționariatul Gastrade, ci, de asemenea, ca urmare a finalizării cu succes a analizei concurențiale, va coordona și conversia uneia dintre navele flotei în FSRU (unitate plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare), aceasta urmând a fi transferată către Gastrade, la sfârșitul anului 2023. În plus, GasLog urmează să coordoneze operarea și întreținerea FSRU, asigurând prin expertiza sa furnizarea de servicii de înalt nivel utilizatorilor stației. Acest rol multiplu jucat de companie ne oferă un motiv în plus pentru succesul său. Așteptăm cu nerăbdare crearea acestei noi porți de intrare a gazelor naturale lichefiate către Grecia și Europa de Sud-Est, un proiect actual, cu o funcționare optimă”, a declarat dl Paolo Enoizi, reprezentantul Gaslog Cyprus Investments Ltd.

„Actuala criză energetică a subliniat importanța strategică a investiției și a materializării Sistemului independent de gaze naturale de la Alexandroupolis, nu doar pentru Grecia, ci pentru întreaga Europă. Se creează astfel o nouă poartă pentru aprovizionarea cu energie, care va îmbunătăți radical poziția țării noastre pe harta energetică a Europei de Sud-Est”, au transmis într-o declarație comună Ioannis Papadopoulo și Konstantinos Xifaras, președintele, respectiv CEO-ul DEPA Commercial S.A..

„Decizia finală unanimă privind investiția finală luată de toți acționarii este un moment cheie pentru a trece la construcția efectivă a terminalului de gaze naturale lichefiate din Alexandroupolis, Grecia”, a spus directorul general Bulgartransgaz EAD, Vladimir Malinov.

„Participarea statului bulgar prin Bulgartransgaz EAD, în calitate de acționar în cadrul proiectului, va contribui la consolidarea pieței de gaze naturale din regiunea Europei de Sud-Est. Accesul la surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale, de asemenea din Statele Unite, Egipt, Qatar și altele, spre Bulgaria și țările vecine, va asigura prețuri competitive pe piața gazelor naturale. Lichiditatea în creștere prin accesul la GNL va accelera, de asemenea, procesul de decarbonizare din Bulgaria”, a declarat Vladimir Malinov, directorul executiv al operatorului bulgar de transport de gaze naturale Bulgartransgaz EAD, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor de la Atena.

„Decizia finală de investiție luată pentru FSRU Alexandroupolis marchează începutul unui proiect emblematic, care va juca un rol-cheie în consolidarea securității energetice a Greciei și va consolida poziția de lider a țării în dezvoltarea energetică regională. Odată cu punerea în aplicare a acestui proiect de importanță strategică și cu interconectarea sa prin intermediul sistemului național de transport al gazelor naturale DESFA la rutele de export existente și la cele noi către Bulgaria și Macedonia de Nord, Grecia va deveni un centru energetic în zonă, sporind exporturile de gaze naturale către piețele din Europa Centrală și de Sud-Est și diversificarea surselor de aprovizionare și va contribui substanțial la tranziția energetică a Greciei și întregii regiuni. Angajată în dezvoltarea unei infrastructuri energetice critice, DESFA va contribui la proiectarea optimă și implementarea excelentă a FSRU Alexandroupolis cu expertiză de top și experiența îndelungată dobândită în cadrul exploatării terminalului LNG de la Revithoussa”, a declarat în fața acționarilor Maria Rita Galli, CEO DESFA S.A.

Despre Gastrade S.A.

Gastrade S.A. este prima companie activă în Grecia care a primit o licență pentru dezvoltarea unui sistem independent de gaze naturale. Compania studiază, proiectează, dezvoltă și exploatează infrastructurile necesare pentru recepția, transportul și distribuția gazelor naturale, precum și pentru stocarea, lichefierea și regazeificarea acestora, în condiții de siguranță, fiabilitate și soliditate financiară. Cei cinci acționari Gastrade sunt: Elmina Copelouzou, GasLog Cyprus Investments Ltd., DEPA Commercial A.E., compania bulgară Bulgartransgaz EAD („BTG”) și DESFA S.A..

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...