„Gaură” de 635 milioane de euro pentru sistemul bancar prin falimentul Astra. Opt bănci sunt implicate

Şapte bănci comerciale prezente în România şi una cu sediul în Olanda s-au înscris la masa credală a falimentului Astra Asigurări. Circa 635 de milioane de euro sunt sumele garantate de Astra celor opt bănci pentru riscuri aferente asigurării locuinţelor cumpărate de persoane fizice prin credit ipotecar de la respectivele bănci. În cazul producerii riscului asigurat, fiecare bancă va primi de la Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) maximum 450.000 lei, conform legii.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 21:01

Falimentul Astra Asigurări poate aduce o pagubă teoretică de circa 635 de milioane de euro sistemului bancar, conform tabelului preliminar al creditorilor dat publicităţii de lichidatorul judiciar. Opt bănci s-au înscris cu diverse sume în tabelul creditorilor, sume care au fost parţial acceptate de lichidator. Pentru cele neacceptate motivaţia a fost că poliţele nu au fost găsite în contabilitatea Astra sau aveau diverse vicii (nu s-au plătit toate datele sau erau expirate).

Raiffeisen Bank (2,6 miliarde de lei), BCR (246 milioane de lei), Credit Europe NV (12,72 milioane de lei), Credit Europe România (15,87 milioane de lei), CEC Bank (804.360 lei), Banca Comercială San Paolo (283.888 lei), Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (164.245 lei) şi Bank Leumi (37.271 lei) sunt cele opt bănci înscrise la masa credală.

Creanţele bancare sunt poliţe de asigurare ale debitorilor băncii

De altfel, cel mai mare creditor înscris în tabel este o bancă, Raiffeisen Bank, cu 2,6 miliarde de lei, din care doar 2,39 miliarde de lei au fost admise de lichidator – pentru restul nu s-au găsit poliţele de asigurare sau este vorba de poliţe expirate. Creanţa este înscrisă sub condiţia suspensivă a producerii riscului asigurat şi a stabilirii cuantumului nivelului pagubei efective în limita sumei asigurate.

După cum au răspuns oficialii Raiffeisen Bank la solicitarea ECONOMICA.NET, „este vorba despre un portofoliu de poliţe încheiate de persoane fizice creditate de bancă, poliţe ce au fost cesionate în favoarea băncii. Majoritatea poliţelor reprezintă creanţe ale băncii sub condiţie suspensivă – condiţia producerii riscului asigurat. Mai exact, toate aceste sume se datorează Raiffeisen doar sub condiţia producerii riscurilor asigurate.”

În aceste condiţii, creanţa reprezintă poliţele de asigurare de locuinţe aferente creditelor ipotecare contractate de clienţii băncilor, credite pe care debitorii le-au cedat în favoarea acesteia. Cum vorbim de un număr de circa 12.000 de credite coroborate cu creanţa de 2,6 miliarde lei, înseamnă că valoarea asigurată este pe medie de circa 48.000 de euro.

Creditele asigurate la Astra, credite Prima Casă?

Deoarece Astra era specializată pe poliţe RCA, nu se aştepta nimeni ca falimentul asigurătorului să aducă atingere sistemului bancar. Cu toate acestea, Astra Asigurări încheia poliţe de asigurare a locuinţelor, atât obligatorii cât şi facultative la cele mai mici preţuri din piaţă.

În privinţa alegerii societăţii de asigurări nu au existat impuneri din partea băncii, ci doar obligativitatea ca orice credit garantat cu o locuinţă să beneficieze de o poliţă de asigurare a imobilului, poliţă care este cedată în favoarea băncii. În plus, clienţii trebuie să îşi prelungească anual asigurarea imobilului. În caz contrar, banca însăşi prelungeşte poliţa, urmând să-şi recupereze banii apoi de la client.

Fiind vorba despre asigurări anuale, cât şi despre faptul că valoarea medie a poliţei este în jur de 48.000 de euro (iar plafonul maxim la Prima Casă este de 57.000 de euro) s-ar putea să vorbim preponderent de credite acordate prin programul Prima Casă.

Pentru a nu contraveni normelor BNR, asigurarea locuinţelor cumpărate pe credit trebuie să acopere minimum 95% din valoarea imobilului, dacă vorbim de un credit Prima Casă şi 75% din valoare dacă vorbim de un credit ipotecar normal în lei. Pentru cele în euro, valoare asigurată diferă de la bancă la bancă.

Te-ar mai putea interesa și
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – date Eurostat
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – ...
Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, după un avans de 0,5% în UE şi......
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
România se situează pe locul întâi în regiunea Europei de Sud-Est în funcție de numărul de comenzi și pe doi, la ...
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile continuă extinderea rețelei sale 5G la nivel național și, începând de joi, le oferă utilizatorilor ...
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România va derula, în perioada 1 - 22 ianuarie 2024, lucrări de actualizare şi îmbunătăţire a sistemelor sale ...