Populaţia şi CET-urile vor primi gaze româneşti la preţ plafonat doar iarna aceasta, nu până în 2022

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un proiect de ordin care modifică un regulament mai vechi, care transpunea în practică OUG 114, și care impunea celor doi producători români  de gaze să vândă gazele necesare consumului populației și al centralelor termice până în 2022. Obligația va fi menținută doar până în martie 2020.
Mihai Nicuţ - mar, 03 sept. 2019, 12:10
Populaţia şi CET-urile vor primi gaze româneşti la preţ plafonat doar iarna aceasta, nu până în 2022

Iată una dintre prevederile noului proiect de ordin:

“La articolul 2, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Cantitățile de gaze naturale din producția internă pe care producătorii au obligația de a le vinde în scopul asigurării necesarului de consum curent al CC (consumatori casnici-n.red.) și PET (producători energie termică-n.red.) și a înmagazinării gazelor naturale în vederea constituirii stocului minim aferent acestor categorii de clienți se exprimă în MWh și se stabilesc distinct pentru perioadele 1 mai – 31 octombrie 2019 și 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020.”

Iată ce spunea vechiul articol 2, cel care se modifică:

(2) Cantitățile de gaze naturale din producția internă pe care producătorii au obligația de a le vinde în scopul asigurării necesarului de consum curent al CC și PET și al înmagazinării gazelor naturale în vederea constituirii stocului minim aferent acestor categorii de clienți se exprimă în MWh și se stabilesc distinct pentru următoarele perioade:

a) 1 mai-31 octombrie 2019 și 1 noiembrie 2019-31 martie 2020;

b) 1 aprilie-30 septembrie 2020 și 1 octombrie 2020-31 martie 2021;

c) 1 aprilie-30 septembrie 2021 și 1 octombrie 2021-28 februarie 2022.

Aceasta este doar una dintre prevederile din noul Ordin, aflat în stadiu de dezbatere publică, prin care se modifică regulile de pe piața de gaze, în sensul în care perioada în care populația și CET-urile primesc exclusive gaze de la Petrom și Romgaz la preț plafonat, de 68 de lei MWh, a fost redusă. Inițial, potrivit regulamentului dat de ANRE ca urmare a OUG 114, el trebuia să fie 28 februarie 2022. Acum, ANRE reduce perioada, după cum se vede, doar până la sfârșitul primăverii viitoare.

De ce a făcut ANRE acest lucru? Suntem în infringement

Autoritățile române trebuie să modifice legislația referitoare la piața gazelor naurale  sau măcar să arate Comisiei Europene draftul noilor propuneri legislative până la cel târziu 26 septembrie, în caz contrar urmând să ajungă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene,

Comisia Europeană a trimis deja un aviz motivat, nu se mai poartă nicio corespondență, avem termenul de 27 septembrie până la care România poate ajunge la Curtea de Justiție. Până pe 26 sepetmbrie, Comisia așteaptă o nouă legislație promulgată sau un proiect concret prin care se modifică legislația, în funcție de care poate acorda o prelungire de 90 de zile”, a declarat acum câteva zile vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

Obiectul infringementului îl constituie prevederea din legislația românească referitoare la alocarea cu prioritate a gazelor din producția internă pentru consumul populației, care încalcă prevederile europene. Ea apare în celebra OUG 114/2018, dar și în OUG 19/2019, care o modifică. Ulterior, ANRE a elaborat metodologiile prin care gazele exrase de Petrom și Romgaz din țară se vând, la prețul fixat de 68 de lei/MWh, furnizorilor pentru acoperirea integrală a consumului casnicilor și a producătorilor de energie termică pentru populație.

Oficialii ANRE au spus că legislația poate fi schimbată atât de Parlament, cât și de Guvern și au avertizat că, dacă nu se va face și România ajunge la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, riscăm să plătim amenzi care se pot ridica la “sute de mii de euro pe zi”.

Însă, se pare că ANRE nu a mai așteptat o modificare legislativă și a preferat să modifice ea legislația secundară, limitând practic perioada în care aceste gaze se alocă prioritar: doar până la finalul iernii viitoare.

Iată cum motivează ANRE decizia:

“Prin avizul motivat suplimentar din data de 25 iulie 2019, adresat României de Comisia Europeană (Comisia) în cauza nr. 2012/2114, Comisia constată că, prin obligarea producătorilor de gaze naturale din România să pună la dispoziție producția lor în mod prioritar pe piața internă, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

În baza principiilor supremației dreptului european și al cooperării loiale, statele membre au obligația de a abroga normele naționale contrare dreptului UE sau de a le lăsa neaplicate, după caz , obligație care incumbă tuturor autorităților naționale, inclusiv cele administrative.

Luând în considerare circumstanțele prezentate, ANRE, în limita atribuțiilor și competențelor sale prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, a elaborat prezentul proiectul de Ordin conformându-se astfel solicitărilor exprimate de Comisie prin avizul în cauză”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...