1EUR = 4.8246 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Gazele de şist din Transilvania, găsite acum 17 ani. Ponta: Trebuie să avem gaze ieftine

Romgaz a desoperit gaze de şist în România încă din 1994, însă nu a trecut la exploatare din cauza tehnologiei învechite. Într-un articol publicat în naturalgaseeurope.com, oficialii companiei afirmă că au avut rezultate foarte bune la un sfert din forajele experimentale.

23 iun, 2013 | ECONOMICA.net

"Vrem să avem gaze- şi mai ales să nu mai importăm din Rusia- vrem să le avem ieftine şi vrem să facem economia României competitivă, să avem preţuri mai mici pentru populaţie? Atunci, trebuie să avem gaze. Dacă nu, daca trebuie să importăm din Rusia, vor fi scumpe. E foarte simplu" , a declarat Victor Ponta.

"Chestiunea cu gazele de şist, deocamdată, deoarece am văzut-o mai ales în zona Oradei- unde toată lumea e expertă în gaze- deocamdată Romgaz exploatează de 20 de ani în Ardeal, în toată Transilvania folosind această metodă şi niciun senator de Oradea nu am venit să-mi spună că e vreun pericol", a spus Ponta.

Romgaz a descoperit gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, în 1994 şi 1995, a spus directorul pentru dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe. Acesta a explicat că Romgaz se află într-o continuă evoluţie şi a demarat lucrări de explorare în 8 zone ale României, dintre care 3 se află în bazinul Transilvaniei. Pentru trece de etapa exploatării, compania are nevoie totuşi de importante investiţii, mai ales din cauza costurilor ridicate ale fracturării hidraulice.

Acesta a precizat că că : "Romgaz a făcut câteva experimente vizavi de fracturare. Dacă găsim ceva, orice e binevenit, inclusiv petrolul. După evaluare vom şti exact dacă trebuie să trecem la exploatare".

"Avem informaţii că în Transilvania se află depozite de gaz neconvenţional care pot fi vândute. După testele făcute de Romgaz în 1994 şi 1995, în anumite zone ale Transilvanei rezultatele au fost foarte bune în anumite câmpuri. De aceea, am făcut fracturare hidraulică cu gel. Analiza 3D seismică făcută în ultimii trei ani a arătat că Romgaz are noi rezultate în zone foarte adânci, mai adânci de 3000 de metri", a afirmat Radu Gheorghe.

Acesta nu a pututa estima cantităţile de gaz neconvenţional descoperite de Romgaz, afirmând că până astăzi, compania a produs gaz din surse neconvenţionale, precum gazele de şist, sau gazele de cărbune, însă doar accidental.

Citeşte continuarea pe RTV NET

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO