Gazele interne pentru populaţie şi companii se scumpesc până în 2014 cu 19,4%

Preţul gazelor din producţia internă destinate consumului în regim reglementat pentru populaţie şi producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va creşte până la finele lui 2014 cu 19,4%, în timp ce companiile vor plăti un tarif de 2,6 ori mai mare.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 13:38
Gazele interne pentru populaţie şi companii se scumpesc până în 2014 cu 19,4%

Atât consumatorii casnici, cât şi firmele plătesc în prezent acelaşi preţ reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei pe MWh. Preţul final plătit de consumatori – populaţie şi firme – rezultă dintr-un coş format din gazele din producţia internă şi importuri, mult mai scumpe.

Gazele din producţia internă reprezintă o componentă a coşului de gaze. La populaţie, ponderea gazelor interne în coş este mai mare decât în cazul companiilor.

De exemplu, pentru luna noimebrie, cosul pentru companii a fost format în proporţie de 39,2% de gaze din import, în timp ce gazele din producţia românăească au acoperit 60,8% din coş.

Petru aceeaşi lună, coşul pentru populaţie a fost format în proporţie de 94% de gaze din producţia internă, iar restul de 6% a provenit din import.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI, preţurile gazelor vor fi liberalizate integral, în etape şi diferenţiat pentru consumatorii industriali şi cei casnici. Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări periodice.

Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, preţul final va urca cu procente cuprinse între 3% şi 5% pentru fiecare etapă de majorare a preţului din producţia internă.

Pentru populaţie şi pentru producătorii de căldură livrată acestora, tariful actual al gazelor produse în România va fi menţinut până în 1 iulie 2013, când va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Următoarea creştere pentru această categorie de consumatori va avea loc în 1 octombrie 2013, la 49,8 lei pe MWh.

În 1 ianuarie 2014, preţul gazelor din producţia internă livrate populaţiei şi producătorilor de energie termică va fi 50,6 lei pe MWh, pentru ca apoi să crească la 51,8 lei de la 1 aprilie, la 53,3 lei de la 1 iulie şi la la 54,6 lei pe MWh de la 1 octombrie 2014.

Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape integral de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

Pentru clienţii non-casnici, preţul de achiziţie a gazelor din producţia internă va creşte în 2013 în patru etape. Prima creştere este programată în 1 ianuarie, când preţul gazelor produse în România va creşte la 49 lei pe MWh.

De la 1 aprilie 2013, companiile vor cumpăra gazele cu 55,3 lei pe MWh, urmând că de 1 iulie şi în 1 octombrie preţul să urce la 63,4 lei, respectiv la 68,3 lei pe MWh.

În 2014 sunt programate alte patru majorări ale preţului gazelor produse intern şi cumpărate de companii, la 1 ianuarie (72 lei pe MWh), 1 aprilie (89,4 lei), 1 iulie (109 lei) şi în 1 octombrie (119 lei pe MWh).

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că Guvernul s-a angahat faţă de Banca Mondială, FMI şi Comisia Europeană să elimine preţurile reglementate pentru companii până la 31 decembrie 2014 şi până în 31 decembrie 2018 pentru populaţie.

În cazul companiilor, perioada de eliminare a tarifelor reglementare va putea fi prelungită cu un an, până în 31 decembrie 2015, dacă autorităţie vor constata diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne de gaze şi pretul european de import.

Aceste majorări de preţ vor fi însoţite de suprataxarea veniturilor compaiile de petrol şi gaze, măsură anunţată de mai mult timp de Guvern.

„Efectele preconizate vor fi comensurate corelativ cu apariţia pachetului legislativ privind taxarea şi impozitarea activităţilor din industria petrolieră, respectiv a schemei de sprijinire a consumatorilor vulnerabili”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministerul Finanțelor a împrumutat 150 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 150 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 150 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţiile de joi, când a ...
Analiză Euler Hermes – Don`t Look Up! Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în 2022
Analiză Euler Hermes – Don`t Look Up! Economiile avansate vor continua să depășească piețele emergente în 2022
Redresarea post-criză rămâne robustă, dar continuă să fie inegală din cauza discrepanțelor tot mai mari între economiile ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană Autonet Group
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Autonet Group Holding AG din Elveția a preluat societatea Augsburg ...