Gazoduct Nord Stream 2: Washingtonul vorbeşte despre un apropiat acord cu Berlinul

 Statele Unite au afirmat marţi că sunt aproape de un acord cu guvernul german pentru "a evita ca Rusia să utilizeze energia ca o armă" şi, astfel, să încerce să întoarcă pagina polemicilor legate de gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, notează AFP.
AGERPRES - mie, 21 iul. 2021, 08:32
Gazoduct Nord Stream 2: Washingtonul vorbeşte despre un apropiat acord cu Berlinul

Washingtonul se opune ferm acestui gazoduct, aproape finalizat, care trece prin Marea Baltică, dar nu şi prin Ucraina, ameninţând să priveze această ţară de o parte din veniturile colectate asupra tranzitului, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei. În cele din urmă, Joe Biden a ajuns să renunţe la impunerea de sancţiuni pentru a bloca proiectul, apreciind că este prea târziu şi că este mai bine să mizeze pe cooperarea cu Germania – favorabilă Nord Stream 2.

Aceşti paşi înapoi i-au atras preşedintelui american critici din partea republicanilor, dar şi a multor personalităţi din propria tabără.

În cursul vizitei sale la Washington săptămâna trecuta, Angela Merkel a reafirmat că Ucraina ar trebui să rămână „o ţară de tranzit” pentru gazul rusesc, în timp ce Joe Biden a spus ca împărtăşeşte cu cancelarul german „convingerea ca Rusia nu trebuie lăsată să folosească energia ca o armă pentru a constrânge sau a ameninţa vecinii săi”.

La întrebarea de a şti dacă un acord este iminent în acest dosar între cele două ţări aliate, Casa Albă şi Departamentul de Stat al SUA au afirmat marţi că un anunţ va fi făcut „în curând”.

„Germanii au făcut propuneri utile şi am reuşit să înregistrăm progrese în privinţa măsurilor pentru a se ajunge la acest obiectiv comun”, menit „să evite ca Rusia să utilizeze energia ca o armă”, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Ne-am consultat îndeaproape cu Ucraina şi Polonia (…), am discutat cu alte ţări care ar putea fi afectate de Nord Stream 2 (…) şi am luat în considerare ideile lor în dialogul nostru cu Germania”, a adaugat el.

„Nu pot anunţa încă nimic definitiv, dar cred că voi putea spune mai multe despre asta în curând”, a explicat Ned Price, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Salariul mediu net pentru sectorul transporturilor și distribuției a ajuns la 3.500 de lei  – indexul salarial eJobs
Salariul mediu net pentru sectorul transporturilor și distribuției a ajuns la 3.500 de lei – indexul salarial eJobs
Peste 2.600 de locuri de muncă în sectorul transporturi și distribuție au fost postate de angajatori de la începutul anului și până acum pe eJobs.ro, acesta fiind unul dintre domeniile care......
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, ...
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri propunerile destinate să răspundă la subvenţiile anunţate de ...
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile ...