Gazprom a inaugurat prospecţiunile pentru petrol şi gaze în judeţul Timiş

NIS Petrol România, parte a grupului rus Gazprom, a anunţat, joi, la Sânnicolau Mare, deschiderea activităţilor de prospectare geofizică pentru petrol şi gaze naturale în perimetrele comunale din Periam şi Biled, suprafaţa pe care se desfăşoară operaţiunile fiind de 580 km pătraţi din aria localităţilor Cenad, Dudeştii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloşul Mare, Gottlob şi Sânnicolau Mare.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 16:41
Gazprom a inaugurat prospecţiunile pentru petrol şi gaze în judeţul Timiş

Reprezentanţii NIS Petrol România au explicat, la faţa locului, că activităţile de prospectare geofizică pe care le derulează în zonele amintite sunt sigure şi legale, perioada de prospecţie urmând să se încheie în ianuarie 2015.

„Prospectarea geofizică este principala metodă folosită, încă din anii „50 în România, pentru investigarea structurilor geologice şi stratigrafice complexe din subsol, ce pot prezenta situaţii favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafaţa pământului, pe drumul de emisie şi, ulterior, reflecţie a undelor către punctele de recepţie”, a explicat geologul Mikhail Danilin, director executiv Upstream, NIS Petrol.

El a detaliat că etapele acestui proces presupun, pe de-o parte, marcarea pe teren, de către echipa de topografi, din 40 în 40 de metri, prin picheţi (ţăruşi de lemn cu înălţimea de 50-60 cm, înfipţi manual în pământ) a viitoarelor puncte de generare şi de recepţie a semnalului seismic, pe linii seismice (profile), în concordanţă cu specificaţiile proiectului, în locaţii stabilite cu precizie, iar pe de altă parte, generarea undelor elastice din fiecare locaţie de pe aliniamentul de generare (sursă), prin acţiunea de vibrare controlată produsă de un sistem hidraulic a unei plăci metalice (presă), amplasată şi ancorată pe suprafaţa solului prin greutatea utilajului care o şi transportă (vibrator).

Danilin a subliniat faptul că potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, statul are dreptul de acces şi de a întreprinde lucrări în subsolul unui teren aflat în proprietate privat, iar NIS Petrol acţionează în numele statului pe perimetrele EX 7 Periam şi EX 8 Biled, iar conform legii fundamentale a României bogăţiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului român.

„NIS Petrol desfăşoară în perimetrele din Timiş activităţi de prospectare geofizică în conformitate cu legislaţia din România. Etapa de prospectare presupune o trecere temporară a echipamentelor partenerilor noştri pe terenurile din zonă, în virtutea dreptului de servitute legală. Legea petrolului instituie în favoarea titularului de acord petrolier, acest drept de servitute legală, care include un drept de trecere. Activitatea este tranzitorie şi lasă terenurile din zonă în starea lor iniţială”, a adăugat reprezentantul NIS Petrol.

Geologul a mai precizat că NIS Petrol România respectă dreptul de proprietate şi munca cetăţenilor din această zonă, astfel că pentru eventualele daune aduse culturilor, compania le oferă despăgubiri celor care lucrează terenurile din perimetrele respective. De asemenea, a adăugat el, orice cale de acces afectată de desfăşurarea lucrărilor în perioadele ploioase va fi reconstruită pe cheltuiala companiei, în cel mai scurt timp.

„Încă de la lansarea acestui proiect, populaţia locală a fost informată asupra operaţiunilor pe care compania şi partenerii săi le desfăşoară în zonă prin anunţuri în publicaţiile locale, discuţii faţă în faţă cu proprietarii şi arendaşii de terenuri, precum şi prin notificări scrise”, a explicat Danilin.

Partenerii NIS Petrol România în acest proiect sunt companiile GEOLINK, care furnizează servicii de autorizare şi de management de proiect, NAFTAGAS Naftni Servisi D.O.O. Novi Sad – Sucursala Timişoara, care se ocupă de serviciile de achiziţie date 3D în perimetrele petroliere cu respectarea proiectului aprobat, şi VIROM, în sarcina căreia este asigurarea suportul logistic pentru echipele şi echipamentele de prospectare geofizică.

NIS (Nafta Industrija Srbije) este una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticală din sud-estul Europei. Activităţile sale includ explorarea, producţia şi procesarea petrolului şi a gazelor naturale, precum şi furnizarea unei game largi de produse petroliere. Pe lângă Serbia, NIS este prezentă şi în Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Ungaria şi România, Turkmenistan, Angola, Belgia şi Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde în România. După de a deschis o filială în București, compania a deschis o a doua la......
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 2,90% în luna octombrie a acestui an, în scădere cu 0,06 puncte ...
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit marţi perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă ...
Viktor Orban cere retragerea a două decizii esenţiale pentru Ucraina de pe agenda summitului UE
Viktor Orban cere retragerea a două decizii esenţiale pentru Ucraina de pe agenda summitului UE
Premierul ungar Viktor Orban a cerut retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a două decizii ...