Gazprom a majorat cu o treime preţul gazelor naturale livrate Ucrainei

Grupul rus Gazprom a eliminat, marţi, reducerea de preţ acordată la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 07:19
Gazprom a majorat cu o treime preţul gazelor naturale livrate Ucrainei

Într-un comunicat de presă, Gazprom a precizat că în al doilea trimestru al acestui an Ucraina va trebui să plătească un preţ de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce înseamnă o creştere de peste 40% comparativ cu preţul de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi convenit în luna decembrie. Un preţ de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi este mai mare decât cel de 370 de dolari perceput de Gazprom pentru clienţii săi din Uniunea Europeană.

Directorul Gazprom, Alexei Miller, a precizat că această majorare a devenit necesară din cauză că datoriile Ucrainei faţă de Gazprom se ridică în prezent la 1,7 miliarde de dolari. ‘Reducerea de preţ acordată în luna decembrie nu se mai poate aplica’, a spus Alexei Miller, adăugând că şi tariful de transport pentru gazele naturale livrate de Gazprom spre Europa via Ucraina va fi majorat cu 10%.

În luna decembrie 2013, Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum şi reducerea cu 33% (până la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a preţului gazelor naturale ruseşti livrate Ucrainei, după ce autorităţile de la Kiev au refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Însă, în luna februarie a acestui an tensiunile politice dintre Rusia şi Ucraina au escaladat după ce preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova, a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste de stradă care s-au soldat cu aproximativ 80 de morţi.

Acordul convenit în luna decembrie prevedea că preţul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, în perioada cuprinsă între zilele de 5 şi 10 ale primei luni din noul trimestru.

Autorităţile de la Kiev sunt ameninţate şi de o altă posibilă majorare. Autorităţile ruse au anunţat că ar putea pune capăt unei alte reduceri de 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi acordată în luna aprilie 2012 în cadrul unui acord potrivit căruia staţionarea Flotei ruse la Marea Neagră pe teritoriul ucrainean era prelungită după 2017 cu 25 de ani, în schimbul unei reduceri a preţului la gazele naturale.

La finele lunii trecute, preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia, precum şi legea privind primirea în componenţa Federaţiei Ruse de noi subiecţi (Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol).

Dacă şi reducerea de 100 de dolari va fi anulată, preţul plătit de Ucraina pentru gazele naturale ruseşti va creşte până la aproximativ 480 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, acesta urmând să fie unul din cele mai ridicate tarife aplicate unei ţări europene. Aceasta în condiţiile în care Ucraina trece în prezent printr-o perioadă de dificultăţi economice şi se bazează pe un ajutor occidental şi din partea Fondului Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a......
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...