1EUR = 4.8422 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Gazprom, dată în judecată pentru anularea proiectului South Stream

Compania italiană Saipem a demarat o procedură de arbitraj împotriva unei companii controlată de grupul rus Gazprom din cauza pierderilor înregistrate ca urmare a anulării contractului pentru construirea gazoductului South Stream, informează RIA Novosti.

01 feb, 2016 | ECONOMICA.net

La finele lunii trecute, Gazprom a pus capăt, în mod oficial, proiectului South Stream, un gazoduct destinat să conecteze Rusia de Europa Centrală via Marea Neagră, anunţând că a dizolvat acordul de asociere pentru acest proiect. Saipem, o divizie a grupului italian de petrol şi gaze ENI, era principalul contractor pentru acest gazoduct şi avea semnate două acorduri în valoare de 2,4 miliarde de euro.

Potrivit RIA Novosti, Saipem a demarat o procedură de arbitraj la Curtea Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva South Stream Transport BV încă din luna noiembrie a anului trecut, susţinând că anularea proiectului South Stream i-a provocat pierderi estimate la 759 milioane de euro. Potrivit surselor, South Stream Transport a încercat să negocieze o înţelegere însă contractorul italian a preferat să demareze o acţiune în instanţă.

Iniţial, South Stream Transport BV, o companie înregistrată în Olanda, era un joint venture între mai mulţi acţionari incluzând Gazprom, EDF şi Wintershall. Între timp, Gazprom a cumpărat participaţiile partenerilor.


Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria via Marea Neagră, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari. Însă la finele lui 2014 preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că gazoductul South Stream nu va mai fi construit, urmând ca Rusia să construiască o altă o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO