Gazprom intenţionează să reducă la jumătate capacitatea viitorului gazoduct Turkish Stream

Grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor mondial de gaze naturale, a informat autorităţile de la Ankara de intenţia sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream, informează Bloomberg.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 11:43
Gazprom intenţionează să reducă la jumătate capacitatea viitorului gazoduct Turkish Stream

Conducta Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom şi compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.

O capacitate anuală ‘realistă’ pentru această conductă ar fi una de 32 miliarde metri cubi, a declarat marţi directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, la un forum economic organizat la Sankt Petersburg. Acest volum, echivalent cu aproximativ două treimi din cantitatea de gaze naturale consumată anul trecut de Turcia, va fi subiectul viitoarelor negocieri între cele două ţări a mai spus Miller.

O serie de oficiali din Ministerul Energiei din Turcia au confirmat pentru Reuters că Gazprom a informat autorităţile de la Ankara de intenţia sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream, adăugând însă că aceasta nu va reprezenta o problemă pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Turciei.

Lucrările de construcţie la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, până acum, guvernele rus şi turc nu au semnat un acord oficial în acest sens. Zilele trecute ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că Rusia şi Turcia vor semna un acord interguvernamental cu privire la Turkish Stream abia în luna decembrie 2015 sau la începutul lui 2016.

Între timp, luna trecută Gazprom şi o serie de companii europene au decis să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică până la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Ford și Redwood s-au asociat pentru a forma un lanț de aprovizionare pentru bateriile folosite de vehiculele electrice
Ford și Redwood s-au asociat pentru a forma un lanț de aprovizionare pentru bateriile folosite de vehiculele electrice
Ford Motor Co şi startup-ul Redwood Materials au anunţat miercuri încheierea unui parteneriat privind formarea unui lanţ de aprovizionare circular pentru bateriile care alimentează vehiculele......
CFR Infrastructură a început montarea noului pod de cale ferată dintre Baia Mare şi Apahida
CFR Infrastructură a început montarea noului pod de cale ferată dintre Baia Mare şi Apahida
Montarea noului pod de cale ferată dintre Baia Mare şi Apahida începe miercuri, 22 septembrie, şi va continua până ...
Pizza Hut deschide primul său restaurant Fast Casual Delivery din România
Pizza Hut deschide primul său restaurant Fast Casual Delivery din România
Sphera Franchise Group, deținătoarea companiei care operează în sistem de franciză brandul Pizza Hut în România, a ...
Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat la 2 milioane de lei
Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat ...
Asociatia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC) ...