1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Gazprom scade preţurile ca să-şi păstreze cota de piaţă în UE

Grupul rus Gazprom este pregătit să îşi optimizeze politica de preţuri în ideea de a-şi menţine cota de piaţă pe care o are în Uniunea Europeană, cotă de piaţă ameninţată de sancţiunile impuse de guvernele occidentale, se arată în raportul financiar pe trimestrul al doilea publicat joi de grupul Gazprom, transmite RIA Novosti.

13 aug, 2014 | Agerpres

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

'În contextul impunerii de sancţiuni economice internaţionale împotriva Rusiei, din cauza crizei din Ucraina, este posibil ca unele state membre ale Uniunii Europene să-şi reducă dependenţa de livrările de gaze ruseşti, în ideea de a scădea ponderea ocupată de Gazprom pe piaţa gazelor naturale. Pentru a reduce acest risc, compania este pregătită pentru optimizarea modalităţii de stabilire a preţurilor precum şi pentru diversificarea geografică a livrărilor de gaze naturale la export' se arată în raportul Gazprom.

În plus, Gazprom nu exclude ca în viitor, din motive care nu depinde de ea, să existe forme de plată non-numerar pentru livrările de gaze. Principalul motiv care a determinat grupul rus să ia această decizie este datoria Ucrainei pentru livrările de gaze ruseşti.

SUA şi UE nu recunosc anexarea de Crimeea la Rusia şi începând din luna martie au impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva unui număr de politicieni ruşi, oameni de afaceri şi companii. Cele mai recente sancţiuni datează din luna iulie.

În prima jumătate a acestui an, profitul net al Gazprom, calculat în conformitate cu standardele contabile din Rusia, a scăzut cu 37,5% în ritm anual până la 155 miliarde ruble (3,2 miliarde de euro).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO