Gazprom negociază cu Engie extinderea capacităţii de transport a gazoductului Nord Stream

Gazprom încearcă să convingă compania franceză de utilităţi Engie (prezentă şi în România) să se alăture grupului de firme care vor să extindă capacitatea de transport a gazoductului Nord Stream, ce face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică, prin construirea celei de a treia şi a patra linii, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 04 aug. 2015, 14:45
Gazprom negociază cu Engie extinderea capacităţii de transport a gazoductului Nord Stream

Reprezentanţii Engie (fostul GDF Suez) nu au comentat informaţia.

Atragerea Engie în proiect vine după ce, săptămâna trecută, compania germană BASF a anunţat semnarea unui memorandum de înţelegere pentru a se alătura grupului de companii care vor să extindă capacitatea de transport a Nord Stream.

‘Gazprom şi Engie sunt în negocieri, dar încă nu s-a luat o decizie. Problema cheie o reprezintă condiţiile în care Engie s-ar putea alătura proiectului’, susţin sursele.

În iunie, Gazprom a anunţat că a ajuns la un acord cu unii dintre principalii săi clienţi europeni, grupul anglo-olandez Shell, compania germană E.ON şi firma austriacă OMV (proprietarul Petrom) pentru a extinde capacitatea de transport a Nord Stream. Capacitatea noilor conducte va fi de 55 de miliarde de metri cubi pe an, susţine Gazprom.

Acesta ar fi al doilea mare proiect de gazoduct destinat să creeze o rută directă pentru aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Europei Occidentale. În 2011, Gazprom şi partenerii săi occidentali au inaugurat prima fază a proiectului Nord Stream. Prin construirea a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, capacitatea de transport a gazoductului Nord Stream s-ar dubla.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergey Kupriyanov, a precizat că Gazprom va fi proprietarul a 51% din acţiunile fazelor 3 şi 4 ale proiectului North Stream.

Lansat în 2011, Nord Stream este compus din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania) via Marea Baltică, ocolind astfel ţările de tranzit din Europa de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...