Gazprom pregăteşte o achiziţie de proporţii în România. Negociază preluarea benzinăriilor Agip

NIS, compania petrolieră sărbă controlată de gigantul rus Gazprom pregăteşte o tranzacţie de anvergură pe piaţa românească. NIS ar putea prelua tot lanţul de benzinării Agip din România, deţinut de Eni România, subsidiara locală a firmei italiene Eni.
Mihai Nicuţ - joi, 06 dec. 2012, 08:47
Gazprom pregăteşte o achiziţie de proporţii în România. Negociază preluarea benzinăriilor Agip

Potrivit unor surse din piaţa petrolieră, NIS ar negocia achiziţia lanţului de benzinării Agip chiar în aceste zile.

Contactaţi de ECONOMICA.NET în legătură cu negocierile pentru vânzarea celor 37 de staţii Agip către NIS, oficialii Eni România au preferat să nu comenteze. La rândul lor, nici cei de la NIS Petrol România nu au negat, dar nu au făcut prea multe comentarii. Totuşi compania petrolieră a dat de înţeles că se pregăteşte o mişcare pe piaţa românească.

„Noi pregatim o comunicare oficiala pentru perioada imediat urmatoare, in cadrul unui eveniment pe care il vom anunta in timp util” a fost răspunsul ofiţetului de presă al NIS, la solicitarea ECONOMICA.NET în legătură cu un comentariu referitor la discuţiile cu Eni România.

De mai multă vreme, compania petrolieră NIS, deţinută de Gazprom Neft tatonează piaţa românească în privinţa unei achiziţii. Fără a face oferte clare, cei de la NIS s-ar fi interesat în trecut de unele staţii ale lanţurilor petroliere, Mol fiind un nume vehiculat. Potrivit oamenilor din piaţă, NIS ar fi dorit să cumpere planurile pentru 20 de noi staţii ale companiei ungare, cu terenuri cu tot. Compania ungară a negat vehement informaţia şi a reafirmat intenţiile de dezvoltare pe piaşa locală.

La rândul lor, cei de la OMV Petrom, ultimii care au fost pomeniţi, au negat informaţia referitoare la vânzarea a 60 de staţii din România către NIS, catalogând informaţia drept zvon. OMV a vândut recent reţeaua din Bosnia către NIS, dar cei de la OMV Pertrom au spus că, pentru moment, nu se vinde nimic altceva.

Alături de MOL, cei de la Eni sunt singuri care fac doar vânzare de carburanţi pe piaţa locală. Toţi ceilalţi mari jucători din retail, Petrom, Rompetrol şi Lukoil operează câte o rafinărie în România.

În eventualitatea în care NIS va cumpăra benzinăriile Agip, cel mai probabil aici se vor vinde carburanţi produşi la rafinăria companiei sârbe din Pancevo, recent modernizată.

La jumătatea acestui an, NIS a anunţat un plan de investiţii care prevedea 40 de staţii de alimentare în România până la sfârşitul acestui an, urmând ca reţeaua să ajungă la 120 de unităţi până la finalul lui 2014. Cei de la NIS au anunţat că vor investi în următorii trei ani câte 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizării reţelei de 250 de benzinării pe care o deţine în Serbia şi extinderii operaţiunilor în Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi România.

Momentan, NIS deţine în România trei benzinării cumpărate de la antreprenori locali şi dezvoltă, în parteneriat, cinci perimetre petroliere din zona de vest a ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...