1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Companii

Gazprom preia compania naţională de gaze din Kîrgîstan

Parlamentul din Kîrgîstan a aprobat miercuri preluarea de către grupul rus Gazprom a companiei naţionale de gaze, împovărată de datorii de peste 40 de miliarde de dolari, la preţul de 1 dolar, relatează RIA Novosti.

11 dec, 2013 | Mediafax

Decizia, susţinută de 78 din cei 120 de parlamentari kîrgîzi, conferă Moscovei controlul total asupra companiei de gaze, în schimbul garantării livrărilor de energie.

Potrivit acordului, Gazprom va deţine controlul asupra conductelor, centralelor de distribuţie a gazelor şi a facilităţilor subterane de stocare.

Gazprom s-a angajat să investească 20 de miliarde de ruble (610 milioane dolari) în modernizarea infrastructurii companiei, în următorii cinci ani.

Grupul rus va prelua totodată şi datoriile de peste 40 de miliarde de dolari ale companiei de gaze. Statul kîrgîz a avut dificultăţi tot mai mari de continuare a aprovizionării cu gaze din cauza creşterii datoriilor către statele vecine Kazahstan şi Uzbekistan.

În urma acordului, Gazprom obţine controlul total asupra sectorului gazelor din Kîrgîstan. Totuşi, acordul prevede că grupul rus poate transporta gaze folosind doar conducte care aparţin statului kîrgîz.

Guvernul din această ţară va putea să se angaje în mod independent în activităţi de transport al gazelor sau să susţină, în viitor, investitorii în acest sector. De asemenea, statul va avea dreptul să răscumpere activele de gaze kîrgîze, în 25 de ani.

În ultimul deceniu Kîrgîstanul a fost afectat de conflicte politice şi doi preşedinţi au fost înlăturaţi de la putere de revolte populare.

Kîrgîstanul, cu o poziţie strategică, la graniţă cu China, găzduieşte o bază militară rusă şi una americană. Luna trecută, Parlamentul kîrgîz a cerut armatei americane să evacueze baza până în iulie 2014.

Recent, Rusia a convenit extinderea cu 15 ani a contractului de închiriere a bazei sale militare în această ţară, în cadrul unui pachet de măsuri care include ştergerea unei datorii kîrgîze de 500 de milioane de dolari.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO