Gazprom reduce preţul la gaze pentru Lituania cu 20%

Grupul rus Gazprom va reduce cu aproximativ 20% preţul gazelor livrate Lituaniei de la 1 iulie, a anunţat miercuri şeful adjunct al departamentului juridic al concernului, Dmitri Handoga, citat de RIA Novosti.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 05:33
Gazprom reduce preţul la gaze pentru Lituania cu 20%

‘Aproape cu 20%’, a spus Handoga, întrebat despre cât de mare va fi reducerea de care va beneficia Lituania.

Mass-media lituaniene relataseră anterior, citând surse neoficiale, că preţul gazelor ruseşti ar putea să scadă cu aproximativ 20%, adică la 370 de dolari pe mia de metri cubi.

Premierul lituanian Algirdas Butkevicius a anunţat la începutul lunii mai că Lituania a ajuns la un acord cu gigantul Gazprom, dar fără să ofere cifre exacte. Potrivit acestuia, noul preţ va fi valabil începând cu 1 iulie, până la expirarea contractului actual, la 31 decembrie 2015.

Lituania a purtat negocieri cu Gazprom timp de aproape un an în legătură cu preţul la livrările de gaze ruseşti, costurile tranzitului de gaze în regiunea rusă Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei şi aplicarea celui de-al treilea pachet energetic european.

Al treilea pachet energetic prevede vânzarea de către Gazprom a acţiunilor sale în cadrul operatorului lituanian de transport al gazelor naturale Amber Grid, în care statul lituanian deţine 17,7%, compania rusă – 37,06% şi germanii de E.ON Ruhrgas – 38,9%.

La momentul actual, în afară de Lituania, alte ţări încearcă să obţină reducerea preţului la gazele livrate de către Gazprom, între care şi Turcia, a indicat şeful adjunct al departamentului juridic al concernului rus, Dmitri Handoga.

‘Avem un dialog constant între cumpărător şi vânzător. Gazprom nu stabileşte singur preţul. Este o formulă derivată, adică în contractul nostru nu scrie că preţul este de atâţia euro sau dolari pe mia de metri cubi’, a explicat acesta, adăugând că societatea rusă de gaze a solicitat în repetate rânduri Comisiei Europene să nu intervină în dialogul său cu clienţii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România va trebui să aloce anual 2% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură – proiect MTI
România va trebui să aloce anual 2% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură – proiect MTI
România va trebui să aloce anual, în următorii 10 ani, aproximativ 2% din PIB reprezentând contribuţia financiară ...
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Pe fondul prețurilor în creștere ale carburanților, reducerile oferite de marile lanțuri de benzinării pot aduce o ...
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...