Gazprom se aşteaptă anul acesta la o creştere cu 5% a cererii de gaze naturale în Europa

Apetitul Europei pentru gazele naturale va duce la o renaştere a cererii, deoarece în depozite combustibilul este la cel mai scăzut nivel din 2013, susţin oficialii grupului rus Gazprom, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 03 mart. 2017, 15:30
Gazprom se aşteaptă anul acesta la o creştere cu 5% a cererii de gaze naturale în Europa

În 2017, cererea pentru gaze naturale a Europei va fi probabil la acelaşi nivel sau va depăşi creşterea de anul trecut, deoarece regiunea trebuie să-şi aprovizioneze depozitele, consideră Gazprom.

O estimare precaută a celui mai mare producător mondial de gaze naturale indică anul acesta o creştere de aproximativ 5% a cererii de gaze naturale în Europa, a afirmat Alexander Medvedev, adjunctul directorului general al grupului rus, într-un interviu acordat la Hong Kong. Acesta a dat asigurări că în 2017 livrările de gaze în Europa nu vor fi mai reduse decât în 2016.

Conform estimărilor Gazprom, consumul de gaze în Europa a urcat anul trecut cu 4,8%, în timp ce, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), producţia în regiune înregistrează un declin de 27% în perioada 2014 – 2020.

‘Europa trebuie să-şi umple depozitele, care sunt aproape goale. Ştim asta uitându-ne la depozitele noastre şi ale vecinilor”, a explicat Medvedev.

Gazprom se aşteaptă ca până în 2025 cota sa de piaţă în Europa să fie stabilă sau chiar să crească la 35%. Norvegia, principalul rival a Rusiei în Europa, îşi va menţine probabil livrările la actualul nivel, susţine Medvedev.

Deşi piaţa globală aşteaptă accelerarea fluxului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Australia şi SUA, Gazprom crede că majoritatea celor care vor cumpăra aceste gaze vor fi din Asia şi America, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, a explicat recent Alexander Medvedev.

Conform datelor grupului rus, LNG costă cu aproximativ 30% mai mult decât gazul livrat Europei de Gazprom prin cea mai scumpă rută, via Ucraina.

Preţurile Gazprom în Europa, care, în 2016, s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, s-ar putea redresa anul acesta la 180 – 190 dolari pe mia de metri cubi, comparativ cu 167 de dolari în 2016, a declarat Medvedev.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat un profit net de 102,2 miliarde ruble (1,7 miliarde de dolari) pentru perioada iulie-septembrie 2016, peste estimările analiştilor.

Compania controlată de statul rus a beneficiat în trimestrul al treilea 2016 de aprecierea rublei, care i-a permis să revină după pierderile de două miliarde de ruble înregistrate în perioada similară a lui 2015.

În schimb, cifra de afaceri a Gazprom a scăzut cu 3% în ritm anual, până la 1.257 miliarde de ruble, în trimestrul al treilea 2016, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut cu 21%, până la 1.140 miliarde ruble.

Pe primele nouă luni ale anului trecut, Gazprom a vândut o cantitate de 322,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 6,4% mai mult decât în 2015. Majoritatea livrărilor, 160,9 miliarde metri cubi, a vizat Europa şi alte pieţe, singurele care au raportat o creştere a cererii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...