Gazprom se extinde agresiv în România în acest an. Care e planul ruşilor

Compania petrolieră sărbă NIS, deţinută de gigantul rus Gazprom, are planuri ambiţioase de extindere în zonă în acest an, inclusiv în România.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 12:47
Gazprom se extinde agresiv în România în acest an. Care e planul ruşilor

După deschiderea primei benzinării sub brandul Gazprom în România şi începutul explorării într-un perimetru din vestul României, NIS anunţă alte planuri pentru ţara noastră. Într-un interviu pentru presa locală, directorul general al NIS, Kiril Kravchenko, a declarat că firma va continua extinderea reţelei de retail, va dezvolta logistica, şi va avansa pe segmentul de upstream.

„Am achiziţionat 100 de benzinării şi de locaţii pentru viitoare benzinării în afara Serbiei. (…) În următorii trei ani, vrem să avem o reţea de benzinării premium în Serbia, Bosnia, Romania şi Bulgaria capabilă să concureze, prin calitatea serviciilor, marile companii europene” a spus Kravchenko. Evident, o asemenea expansiune necesită şi un upgrade de logistică: „Am început renovarea depozitelor petroliere, am achiziţionat depozite noi în Bulgaria şi ne pregătim să construim un depozit în România” a mai spus CEO-ul NIS.

Kravchenko a pomenit şi despre planurile din sectorul de extracţie de ţiţei şi gaze şi a spus chiar că, în acest an, compania va demara exploarea resurselor de hidrocarburi din România. „În 2012, am reuşit să să creştem cantităţile de petrol şi gaze extrase din Serbia cu 11%. În cifre absolute, am produs 1,7 milioane de tone echivalent petrol anul trecut. Pentru 2013, avem planuri la fel de ambiţioase – debutul exploatării comerciale a perimetrelor din Bosnia, Ungaria şi România, dar şi creşterea producţiei în Serbia” a mai spus CEO-ul NIS.

NIS a primit, în decembrie, licenţa de explorare şi exploatare de gaze naturale pe unul dintre cele patru perimetre pe care le are în concesiune în vestul ţării, după cum ECONOMICA.NET a scris aici. NIS-Gazprom este în momentul în care selectează firmele care vor efectua lucrările specifice pentru explorare.

NIS a deschis, la sfârşitul anului trecut, prima benzinărie sun brand Gazprom din România, lângă Sibiu, după achiziţia mai multor staţii de la mici benzinari locali. Potrivit anunţurilor făcute ulterior de oficiali ai companiei, până la sfârşitul acestui an NIS va opera 40 de staţii de alimentare cu carburanţi din România, sub brandul Gazprom. „România este cea de a doua ţară europeană în care benzinăriile Gazprom au început să opereze. Pe 19 decembrie prima staţie Gazprom a fost deschisă în Serbia. Dezvoltarea reţelei de benzinării sub brandul Gazprom include Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina. Până la finalul anului 2013 reţeaua balcanică a Gazprom va cuprinde aproximativ 100 de staţii de alimentare” au spus ruşii la finalul anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii aprilie, a scăzut, așa cum era de fapt previzibil....
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...