Gazprom se opune intrării Rosneft şi Exxon pe piaţa gazelor naturale lichefiate

Gazprom, afectat de creşterea concurenţei pe piaţa gazelor naturale lichefiate (LNG), şi-a exprimat opoziţia faţă de planurile companiilor Rosneft (Rusia) şi Exxon (SUA) de a-şi construi propria uzină LNG în Rusia, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 12:21
Gazprom se opune intrării Rosneft şi Exxon pe piaţa gazelor naturale lichefiate

Victor Timoshilov, şeful proiectelor Gazprom pentru Orient, a anunţat că firma rusă este pregătită să continue negocierile cu compania americană Exxon privind achiziţionarea gazelor naturale de la zăcământul Sakhalin-1 operat de Exxon.

Anul acesta, Rosneft, cel mai mare producător mondial de petrol, şi Exxon au ajuns la un acord privind un proiect LNG în Extremul Orient al Rusiei pentru a furniza combustibil pe pieţele din Asia-Pacific, o decizie care va afecta monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaze ruseşti.

‘Credem că proiectul este inutil … Ei nu trebuie să construiască uzina, infrastructura deja există’, le-a declarat jurnaliştilor Timoshilov.

În prezent, singura uzină LNG care operează în Rusia este la zăcământul Sakhalin-2 operat de Shell, unde Gazprom a achiziţionat o participaţie majoritară în urmă cu câţiva ani.

Anul trecut, Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a realizat un profit net de 1.182 miliarde de ruble (29 de miliarde de euro sau 38 de miliarde de dolari), comparativ cu 1.307 miliarde de ruble în 2011. Aceste rezultate plasează Gazprom pe locul al treilea în topul celor mai profitabile companii din lume, după ExxonMobil (45,2 miliarde de dolari) şi Apple (41,7 miliarde de dolari).

Gazprom asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a împrumutat într-o singură zi peste 5 miliarde de lei
Ministerul Finanțelor a împrumutat într-o singură zi peste 5 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 5,07 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR),......
Primăria Capitalei va construi un puț de mare adâncime care să alimenteze lacul din Parcul Circului
Primăria Capitalei va construi un puț de mare adâncime care să alimenteze lacul din Parcul Circului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, că a semnat certificatul de urbanism pentru execuţia unui puţ de mare ...
USR consideră că banii folosiți pentru compensarea facturilor ar fi trebuit utilizați pentru instalarea de panouri solare în cuțile a milioane de români
USR consideră că banii folosiți pentru compensarea facturilor ar fi trebuit utilizați pentru instalarea de panouri solare ...
Reprezentanţii Uniunii Salvați România consideră că din banii plătiţi pentru nouă luni de plafonare a preţurilor ...
MTI a început monitorizarea șantierelor din dronă. UMB avea 226 de muncitori mobilizați pe DEx Craiova – Pitești VIDEO
MTI a început monitorizarea șantierelor din dronă. UMB avea 226 de muncitori mobilizați pe DEx Craiova – Pitești ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat luni că a început monitorizarea aeriană a șantierelor, obiectiv ...