Gazprom spune că exporturile sale spre UE sunt puse în pericol de Polonia

Refuzul Poloniei de a accepta un nou contract pentru tranzitul gazelor naturale pune în pericol livrările grupului rus Gazprom destinate Europei, a declarat miercuri directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, într-un interviu acordat Reuters. 
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 14:27
Gazprom spune că exporturile sale spre UE sunt puse în pericol de Polonia

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Polonia importă din Rusia cea mai mare parte a necesarului său de gaze naturale dar autorităţile de la Varşovia nu intenţionează să reînnoiască un acord de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expiră în 2022.

‘Am înţeles că Polonia nu intenţionează să prelungească acordul de tranzit. Aceasta pune sub semnul întrebării livrările către statele europene, inclusiv către Germania’, a declarat Alexander Medvedev. ‘Nu avem planuri de rezervă şi nici nu ne-am gândit la reduceri sau întreruperi pentru tranzitul gazelor via Polonia’, a adăugat Medvedev.

Rusia livrează gaze naturale Poloniei şi Germaniei via conducta Yamal-Europe, care are o capacitate anuală de aproximativ 33 miliarde metri cubi. Polonia a criticat planurile vizând creşterea exporturilor de gaze ruseşti destinate Europei şi de asemenea s-a opus planurilor Moscovei vizând dublarea capacităţii gazoductului submarin Nord Stream care face legătura directă între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

Alexander Medvedev a mai spus că Gazprom este în grafic cu proiectul Nord Stream 2 şi se aşteaptă să primească finanţare în acest an de la partenerii săi europeni pentru acest proiect. Programat să fie lansat în 2019, proiectul Nord Stream 2 evaluat la 9,9 miliarde de euro este derulat de Gazprom împreună cu Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie. ‘Am căutat şi am găsit modalităţi pentru implementarea acestui proiect împreună cu partenerii noştri străini. Sunt sigur că se va găsi o soluţie care nu va fi în contradicţie cu reglementările europene sau legislaţia statelor membre’, a spus Medvedev.

Un alt proiect important pentru Gazprom este un schimb de active cu grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, însă acest schimb nu a primit aprobarea finală. În luna decembrie 2015, preşedintele Gazprom, Alexey Miller, şi directorul general de la OMV, Rainer Seele, au semnat un acord de bază conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.

OMV estimează că acest acord va fi finalizat până la mijlocul lui 2017 însă până acum autorităţile norvegiene nu au aprobat încă acordul convenit de OMV şi Gazprom. De asemenea, în trecut oficialii Gazprom au declarat că autorităţile norvegiene nu doresc ca Gazprom să aibă o participaţie mai mare de 25% la divizia OMV din Norvegia.

‘Partenerul nostru OMV este în contact cu autorităţile norvegiene. În această etapă se poată consultări informale’, a declarat Medvedev, adăugând că o nouă rundă de discuţii cu OMV ar putea avea loc în momentul în care noul ministru norvegian al Petrolului, numit în funcţie luna trecută, va fi pregătit. Întrebat dacă este optimist cu privire la obţinerea aprobărilor necesare din partea Norvegiei, Medvedev a răspuns: ‘nu mă aştept să se întâmple lucruri rele. Sunt optimist şi încrezător’.

În schimb, Alexander Medvedev a spus că Gazprom nu intenţionează să îşi vândă participaţia de 10% pe care o deţine la Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia. ‘Acesta este un activ de bază’, a spus directorul general adjunct de la Gazprom.

România a achiziţionat anul trecut de la Gazprom o cantitate de 1,48 miliarde metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 740% comparativ cu 2015, conform datelor prezentate recent de Gazprom.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...