Vin ruşii în sud-estul-Europei, pleacă vesticii

Sectorul petrolului şi gazelor naturale din sud-estul Europei este considerat mic şi riscant, cu o capacitate limitată de producţie, iar Gazprom devine treptat una dintre puţinele companii dispuse şi capabile să investească în regiune, în contextul retragerii jucătorilor din Vest.
Economica.net - mar, 10 iul. 2012, 10:25
Vin ruşii în sud-estul-Europei, pleacă vesticii

NIS, subsidiara sârbă a Gazprom, a pregătit un plan multianual de câteva miliarde euro pentru extinderea în sud-estul Europei, pe toate segmentele pieţei – explorare şi producţie, rafinare, marketing şi retail – în timp ce unii rivali, precum MOL (Ungaria) sau OMV (Austria) bat în retragere, potrivit unei analize realizate de beyondbrics, pagina destinată statelor emergente a Financial Times (FT).

În România, NIS a început deja proiecte de explorare împreună cu East West Petroleum (Canada), iar pe retail vrea să ajungă la 120 de benzinării până în 2014.

NIS a anunţat că va investi în următorii trei ani 500 milioane euro pe an, bugetul urmând să crească la 1 miliard de euro pe an după 2015. În prima fază a proiectului Gazprom în Europa de Sud-Est, investiţiile vor fi alocate în proporţie de 30% către explorare şi producţie, 30% în rafinare şi 40% în vânzări şi distribuţie. Ulterior, compania se va concentra pe producţia de petrol şi gaze, pe care vrea să o tripleze la 5 milioane tone echivalent petrol. Gazprom deţine 56% din acţiunile NIS.

Compania sârbă vrea să dezvolte în acest an o reţea de 40 de benzinării în România, la care ar urma să adauge încă 80 de unităţi până în 2014. În Bulgaria, NIS ţinteşte tot 40 de staţii retail în acest an, respectiv 80 peste doi ani şi jumătate.

Analistul Marta Szpala de la Centre for Eastern Studies, Varşovia, comentează, pentru FT beyondbrics, că planurile NIS pentru următorii ani ar putea fi optimiste, însă Gazprom este una dintre puţinele mari companii globale de petrol şi gaze capabile şi dispuse să investească masiv în regiune.

MOL este blocat într-o dispută cu guvernul croat privind operaţiunile din ţară, în timp ce OMV a anunţat că vrea să vândă reţelele de benzinării din Croaţia şi Bosnia.

Totodată, capacitatea upstream din regiune este în prezent limitată.
„Companiile din Europa Centrală şi de Vest se retrag de pe piaţă, iar companiile ruseşti, precum Gazprom şi Lukoil, sunt singurele interesate, astfel că extinderea NIS este firească. Piaţa regională este considerată mică şi riscantă, pe fondul politicilor guvernamentale inconsistente”, notează Szpala.

Totodată, investiţiile NIS ar putea fi interpretate drept o declaraţiile de intenţie din partea Gazprom, companie considerată de multe voci din blocul est-european drept un instrument al influenţei Moscovei în regiune.
Pe de altă parte, creşterea reală a producţiei de petrol şi gaze din regiune ar aduce şi beneficii, iar descoperirile recente de gaze ale OMV şi Exxon Mobil în sectorul românesc al Mării Negre arată că „sud-estul Europei nu este abandonat încă” de toată industria petrolieră, conchide FT.

Extinderea NIS în România a început anul trecut, prin parteneriatul de explorare cu East West Petroleum, iar Consiliul Concurenţei analizează în prezent achiziţionarea de către o subsidiară a companiei sârbe a trei benzinării în judeţele Arad şi Sibiu.

Te-ar mai putea interesa și
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
E-acumulatori.ro, platformă care comercializează soluții de energii regenerabile și instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de Autoritatea Fondului de Mediu, a înregistrat în 2022 cele mai......
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene ca urmare a unui proiect pilot al UE, transmite ...
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
Retailerul de mobilă suedez IKEA se pregătește să inaugureze, în localitatea Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, ...
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit ...