1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Gazprom vrea să preia compania petrolieră croată INA de la MOL - presa ungară

Gigantul rus Gazprom ar ikntenţiona să cumpere pachetul majoritar de acţiuni  al companiei petroliere croate INA de la grupul ungar MOL potrivit unor surse citate Portofolio.hu. Nu este prima informaţie de avest gen din ultima vreme, referitoare la exopansiunea Gazprom în UE.

14 iul, 2014 | ECONOMICA.net

Preluarea INA de către Gazprom ar pune capăt conflictuluiîndelungat dintre MOL şi INA se află în conflict de o lungă perioadă de timp şi pe parcurs au mai apărut informaţii referitoare.

MOL este foarte aproape de vânzarea participaţiei de aproape 50% deţinută la INA şi ar renunţa cu plăcere la aceasta, potrivit surselor Portfolio.hu.

Gazprom ar vrea să cumpere în plus  şi un pachet de 19% din acţiunile INA de la guvernul croat, care ar rămâne cu o deţinere de 25% plus o acţiune.

Ultimul cuvânt va aparţine premierului ungar Viktor Orban, după discuţii cu oficiali ai Uniunii Europene.

Nu este pentru prima oară când apar in formaţii privind interesul unui cumpărător rus pentru INA. După cea mai recentă adunare generală a acţionarilor MOL, conducerea companiei ungare a sugerat că nu este mulţumită de ritmul negocierilor cu partea croată şi că, dacă nu vor avea loc progrese suficiente, atunci ar fi dispusă să vândă participaţia.

Vânzarea de către MOL a INA este cu atât mai probabilă cu cât Curtea Supremă din Croaţia, a confirmat vinovăţia fostului premier croat Ivo Sanader într-un caz de corupţie. Sanader a fost acuzat că a luat mită de la MOL, pentru a se asigura în schimb că reprezentanţi ai grupului ungar obţin acces în conducerea INA.

„Un cumpărător rus, într-o companie a unui stat UE, ar putea totuşi să nu fie cea mai bună idee, având în vedere intervenţia rusă în Ucraina şi sancţiunile occidentale împotriva autorităţilor de la Moscova”,  notează portfolio.hu.
Anterior, au apărut informaţii potrivit cărora, Gatporom este gata să ia un pachet de control la OMV, Gatprom a negat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO