Gazul pentru industrie e deja mai scump cu 30% decât cel pentru populaţie. Ce urmează

Gazul pentru fabrici costă deja cu circa 30% mai mult decât pentru populaţie. De la sfârşitul anului viitor, preţul gazului pentru industrie se va alinia la preţurile externe. Populaţia mai are un respiro.
Florin Cojocaru - Dum, 11 aug. 2013, 21:16
Gazul pentru industrie e deja mai scump cu 30% decât cel pentru populaţie. Ce urmează

Industria aşteaptă o mărire cu circa 30% a preţului la gazele pe care le primeşte, de la 260 de dolari e mia de metri cubi, cât este acum, la 360 de dolari, nivelul la care se vrea a se face convergenţa între preţul de intern şi cel de import. Creşterea de 100 de dolari se va face până la sfârşitul anului viitor, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu FMI, dar legea permite amânarea cu încă un an, până în 2015, a finalizării procedurilor de dereglementare, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele Agenţiei de Reglementare în Energie. „Dacă la sfârşitul calendarului  se constată o diferenţă mare între preţul de intern şi preţul de extern al gazului, se poate prelungi perioada de dereglementare până în decembrie 2015”, explică Havrileţ.

Deja preţul plătit de industrie pentru gaze este mult mai mare decât cel plătit de populaţie. Socotind doar preţul de vânzare al gazelor, fără trasnport, taxe şi accize, industria plăteşte 260 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gospodăriile plătesc doar 160 de dolari. Nivelarea preţurilor de intern cu cele de extern ar trebui să se facă , potrivit lui Havrileţ, „pe la 360-380 de dolari”, însă în intervale de timp diferite: industria, până cel mai târziu în 2015, consumatorii casnici , până în 2018.

Faptul că preţul gazelor pentru fabrici a urcat cu zeci de procente în ultimii doi ani a provocat mari probleme combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze din ţară.

Pe de altă parte, preşedintele ANRE spune că scumpirea gazului îi va determina pe proprietarii fabricilor să investească în retehnologizare şi echipamente mai eficiente energetic. „Nu poţi cere să fii competitiv pe o piaţă doar pe baza unui preţ scăzut al materiei prime. Trebuie să te retehnologizezi”, arată Havrileţ.

În prezent, preţul gazului din import este pe un trend descendent pronunţat. Dacă în urmă cu un an şi jumătate aceasta costa 590 de dolari mia de metri cubi, acum preţul lui a coborât la 390 de dolari mia de metri cubi. Amestecul de gaze intern-import este de circa 80-20%. La consumatorii casnici, importurile aproape că nu există, amestecul conţinând o componentă de import de doar 4%.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze convenit cu FMI, România trebuie să renunţe treptat la preţurile reglementate. Ceea ce presupune că preţul gazului va ajunge la nivelul pieţei. În momentul de faţă, preţul pieţei reprezintă preţul cu care ruşii vând gazele: de peste două ori mai mare decât preţul de intern. Astfel, presupunând că preţul gazului rusesc rămâne la nivelul din prezent, gazul se va scumpi considerabil în anii următori.

Din acest an, a început liberalizarea pieţei de gaze pentru gospodării. La inceputul anului gazul s-a scumpit cu 3%, apoi cu 5% din 1 iulie. La 1 septembrie se va mai efectua o scumpire cu 2-3%. Pragurile de scumpire pe următorii patru ani există în calendarul convenit cu FMI.

Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...