GDF Suez a desemnat un nou director financiar, Judith Hartmann, de la Bertelsmann

Economica.net
06 01. 2015
gdf_68563500

Preşedintele şi directorul general al GDF, Gerard Mestrallet, a afirmat că Judith Hartmann, născută în Austria, vorbeşte fluent franceza şi îşi va prelua atribuţiile în martie.

În noiembrie, Bertelsmann anunţase că Hartmann va renunţa din ianuarie la funcţia de director financiar, fără a preciza motivul.

Mestrallet a refuzat să comenteze prognoza companiei pentru acest an, după ce în noiembrie a înrăutăţit estimarea pentru 2014, apreciind că profitul net recurent se va situa la 3,1-3,5 miliarde de euro. În 2013, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012.

Mestrallet a reafirmat că în următorii ani GDF Suez va vinde anual active în valoare de 2 – 3 miliarde de euro, iar banii vor fi investiţi în noi achiziţii.

În octombrie, Isabelle Kocher, directorul financiar al GDF Suez, a fost promovată în funcţia de adjunct al directorului general, pentru a-i succede lui Gerard Mestrallet la conducerea companiei ce deţine cea mai mare reţea de transport a gazelor naturale din Europa, încheind astfel lupta internă pentru comanda grupului francez.

Mandatul lui Mestrallet de preşedinte şi director general urmează să expire în 2016. Mestrallet, în vârstă de 65 de ani, a construit furnizorul francez de gaze şi energie nucleară prin achiziţii şi dezvoltarea globală a capacităţilor de producţie.

Guvernul francez este cel mai mare acţionar al GDF Suez, cu o participaţie de 33,6%, şi are patru directori în Consiliul de conducere, precum şi aşa numita ‘acţiune de aur’ care îi conferă drept de veto.

GDF Suez, afectată de scăderea cererii de energie în Europa, încearcă să compenseze declinul, închizând unele centrale pentru a reduce costurile şi extinzându-se în Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu.

Compania este prezentă în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 de kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.