GDF Suez ar putea reduce dividendele, după ce a înregistrat deprecieri de active de 14,9 mld. euro

GDF Suez, cel mai mare furnizor de gaze din Franţa, a anunţat, joi, că ar putea reduce dividendele, după ce a înregistrat deprecieri de active de 14,9 miliarde de euro (20,4 miliarde de dolari), deoarece piaţa energiei din regiune nu arată semne de îmbunătăţire, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 09:38
GDF Suez ar putea reduce dividendele, după ce a înregistrat deprecieri de active de 14,9 mld. euro

‘Această decizie reflectă convingerea companiei că situaţia este serioasă şi de lungă durată’, a afirmat directorul general al companiei franceze, Gerard Mestrallet, care a dat asigură că va fi menţinută strategia de expansiune pe pieţele în creştere rapidă.

GDF a anunţat că va plăti dividende de 1,50 euro pe acţiune pentru 2013, iar pentru 2014 – 2016 minimum un euro pe acţiune.

Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. Profitul operaţional a scăzut în 2013 la 14,8 miliarde de euro, faţă de 17 miliarde de euro în 2012.

GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.

‘Deteriorarea situaţiei generării energiei la centralele termoelectrice în Europa este profundă şi durabilă. Deprecierile de active nu vor afecta situaţia financiară a grupului, care rămâne foarte robustă’, a dat asigurări şeful GDF.

GDF Suez, afectată de scăderea cererii de energie în Europa, încearcă să compenseze declinul închizând unele centrale pentru a reduce costurile şi extinzându-se în Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu.
Luna trecută, şeful GDF Suez a dezminţit informaţiile referitoare la intenţia grupului francez de utilităţi de a face achiziţii de până la 20 miliarde de dolari.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că GDF ar fi interesată de preluarea Talisman Energy din Canada, ofertă respinsă anul trecut, iar consilierii companiei franceze analizează posibile achiziţii, inclusiv grupul american de utilităţi AES Corp.

‘Nu avem planuri pentru achiziţii majore. Dezmint oficial că am fi făcut o ofertă pentru compania ‘T’, aşa cum s-a menţionat în presă’, le-a declarat jurnaliştilor Gerard Mestrallet, la Paris.

Eventuala achiziţie a Talisman, o tranzacţie evaluată la 17 miliarde de dolari, ar împinge GDF în operaţiuni de explorare şi producţie a produselor petroliere şi ar întări prezenţa companiei în statele în creştere rapidă din America de Sud şi Asia.

O sursă a declarat că GDF a oferit un preţ prea scăzut şi sunt şanse reduse ca oferta să fie acceptată de conducerea Talisman.

GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...