GDF Suez ar putea reduce dividendele, după ce a înregistrat deprecieri de active de 14,9 mld. euro

GDF Suez, cel mai mare furnizor de gaze din Franţa, a anunţat, joi, că ar putea reduce dividendele, după ce a înregistrat deprecieri de active de 14,9 miliarde de euro (20,4 miliarde de dolari), deoarece piaţa energiei din regiune nu arată semne de îmbunătăţire, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 09:38
GDF Suez ar putea reduce dividendele, după ce a înregistrat deprecieri de active de 14,9 mld. euro

‘Această decizie reflectă convingerea companiei că situaţia este serioasă şi de lungă durată’, a afirmat directorul general al companiei franceze, Gerard Mestrallet, care a dat asigură că va fi menţinută strategia de expansiune pe pieţele în creştere rapidă.

GDF a anunţat că va plăti dividende de 1,50 euro pe acţiune pentru 2013, iar pentru 2014 – 2016 minimum un euro pe acţiune.

Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. Profitul operaţional a scăzut în 2013 la 14,8 miliarde de euro, faţă de 17 miliarde de euro în 2012.

GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.

‘Deteriorarea situaţiei generării energiei la centralele termoelectrice în Europa este profundă şi durabilă. Deprecierile de active nu vor afecta situaţia financiară a grupului, care rămâne foarte robustă’, a dat asigurări şeful GDF.

GDF Suez, afectată de scăderea cererii de energie în Europa, încearcă să compenseze declinul închizând unele centrale pentru a reduce costurile şi extinzându-se în Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu.
Luna trecută, şeful GDF Suez a dezminţit informaţiile referitoare la intenţia grupului francez de utilităţi de a face achiziţii de până la 20 miliarde de dolari.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că GDF ar fi interesată de preluarea Talisman Energy din Canada, ofertă respinsă anul trecut, iar consilierii companiei franceze analizează posibile achiziţii, inclusiv grupul american de utilităţi AES Corp.

‘Nu avem planuri pentru achiziţii majore. Dezmint oficial că am fi făcut o ofertă pentru compania ‘T’, aşa cum s-a menţionat în presă’, le-a declarat jurnaliştilor Gerard Mestrallet, la Paris.

Eventuala achiziţie a Talisman, o tranzacţie evaluată la 17 miliarde de dolari, ar împinge GDF în operaţiuni de explorare şi producţie a produselor petroliere şi ar întări prezenţa companiei în statele în creştere rapidă din America de Sud şi Asia.

O sursă a declarat că GDF a oferit un preţ prea scăzut şi sunt şanse reduse ca oferta să fie acceptată de conducerea Talisman.

GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...