1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Companii

GDF SUEZ, despre noile taxe impuse de Guvern: Ar trebui să vă scumpim gazul

Aplicarea unei taxe pe veniturile înregistrate de distribuitorii de electricitate şi gaze ca urmare a dereglementării pieţei va afecta semnificativ capacitatea de finanţare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy România.

22 ian, 2013 | Mediafax

"Din punctul nostru de vedere, dacă o astfel de taxă ar fi aplicată, costul ei ar trebui să se reflecte în preţul final plătit de consumatori sau să conducă la o reducere semnificativă a capacităţii de investiţii a companiilor de distribuţie de gaze şi electricitate, vectori importanţi de dezvoltare în România", a comunicat compania GDF SUEZ Energy România, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX.

Compania, subsidiară a grupului francez GDF SUEZ, arată că intenţia Guvernului este o surpriză, întrucât companiile din piaţa de energie nu au fost consultate.

GDF SUEZ Energy România menţionează, de asemenea, că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a îngheţat tarifele de distribuţie în 2009 şi nu le-a mai indexat cu rata inflaţiei.

Compania (fosta Distrigaz Sud) a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), în creştere cu 9%, şi un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), în uşoară scădere.

Compania alimentează cu gaze naturale 1,3 milioane de clienţi în Bucureşti şi 18 judeţe, iar în 2009 a intrat şi pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business.

Guvernul vrea să instituie o taxă "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice şi al gazului metan aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie, impusă începând cu luna februarie 2013 şi valabilă până la sfârşitul anului 2014. Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale.

Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie, de 1,25 lei/Mwh în cazul cantităţii distribuite şi de 1,7 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei vor fi exceptaţi operatorii de distribuţie care prestează acest tip de serviciu pentru mai puţin de 100.000 clienţi.

Statul apreciază că prin aplicarea acestei taxe va înregistra în acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinanţării proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene.

Taxa va fi aplicată companiilor Transeletrica, CEZ Distribuţie, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distribuţie şi Distrigaz Sud Reţele.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO