1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Gdf Suez ne aduce gaze de la Gdf Suez Ungaria, mai scumpe chiar decât cele de la Gazprom - Hotnews

GDF Suez Energy Romania a importat, în septembrie, de la sora sa din Ungaria, GDF Suez Ungaria, gaze la preturi mai mari decat importa de la Gazprom, potrivit unui raport intern publicat pe site-ul ANRE, din greșeală, potrivit Hotnews. Raportul a fost retras de pe site dupa aproximativ o ora de la publicare. Raportul mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, importa gaze rusesti la cel mai mare pret.

28 noi, 2012 | ECONOMICA.net

Raportul publicat pentru o ora pe site-ul ANRE era un document intern in baza caruia a fost realizat raportul oficial de monitorizare a pietei. Pe site exista si raportul oficial. Potrivit tabelelor, sunt doua categorii de importuri. Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare).

La importurile destinate comercializarii (pe piata interna), pretul mediu de import a fost de 131,91 lei, iar pretul mediu la importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare) a fost de 133,04 lei/MWh. GDF Romania a cumparat de la GDF Ungaria la pretul de 139,55 lei/MWh intr-un caz si 139,38 lei/MWh in celalalt caz. GDF solicita ANRE sa-i recunoasca toate costurile in pretul final, inclusiv cele legate de importuri, atunci cand furnizeaza pe piata reglementata.  In plus, banii raman in grupul GDF. Preturile sunt mai mari chiar si decat cumpara de la Wintershall Elvetia, intermediar Gazprom, atat GDF cat si alte companii.

Potrivit raportului oficial al ANRE, GDF Suez detine o cota pe piata reglementata de 55,41%, in timp ce E.On detine 35,05%. Restul pietei este impartit de circa alti 20 de furnizori.

Raportul mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, importa gaze rusesti la cel mai mare pret.

Citeste articolul

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO