GE a început testarea celui mai mare motor cu reacţie din lume

Inginerii de la General Electric (GE) au demarat testarea celui mai mare motor cu reacţie din lume, acţiunea având loc într-o tabără de instrucţie pentru motoare cu reacţie, aflată în pădurile de lângă Peebles, Ohio, se arată într-un comunicat de presă al grupului american. 
Economica.net - mie, 27 apr. 2016, 10:03
GE a început testarea celui mai mare motor cu reacţie din lume

Motorul GE9X este construit special de GE Aviation pentru avioanele Boeing 777X, o versiune mai nouă a modelului Boeing 777. 

În vederea pregătirii Operaţiunilor de Testare Peebles pentru GE9X, constructorul american a investit 10 milioane de dolari, iar o parte din aceste fonduri au acoperit costurile pentru cel mai mare ‘duct de aspirare sub formă de clopot’, pâlnia albă ataşată în partea din faţă a motorului pe durata testării, cu un diametru de 5,5 metri şi o lungime de 3,6 metri. 

Elicea frontală a motorului are un diametru de 3,35 metri, duze de alimentare imprimate 3D, iar marea majoritate a pieselor sunt fabricate dintr-un material extrem de uşor şi de rezistent la căldură, numit compozit cu matrice ceramică (CMCs). Materialele CMCs pot rezista la temperaturi de peste 1.300 grade Celsius, se arată în comunicatul citat. 

De asemenea, GE9X este dotat şi cu 16 palete de elice din fibră de carbon de generaţia a patra, amplasate în partea din faţă a motorului pentru a introduce aer în compresorul de înaltă presiune cu 11 trepte, la un raport de 27 la 1, pentru a creşte eficienţa motorului. Deşi acesta este primul test complet al întregului motor, compania a început deja testarea componentelor individuale şi a sistemelor, cu patru ani în urmă. 

Noul motor a fost proiectat pentru a genera o forţă de propulsie de aproape 445.000 N, în condiţiile în care motorul principal al unei rachete spaţiale generează o forţă de 1.668.000 N. Recordul mondial este deţinut de predecesorul acestui motor, GE90-115B, care a generat o forţă de propulsie de 567.148 N. 

Potrivit sursei citate, până în prezent, GE Aviation a primit peste 700 de comenzi în valoare de 29 de miliarde de dolari pentru motorul GE9X, de la diverse linii aeriene, inclusiv Emirates, Lufthansa, Etihad Airways, Qatar Airways şi Cathay Pacific. 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...