Gedeon Richter a investit peste 50 milioane dolari în România de la achiziţia Armedica în 1998

Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter a investit peste 50 milioane dolari în România de la achiziţia fabricii Armedica din Târgu Mureş, în 1998, în facilităţi de producţie, laboratoare de controlul calităţii, dezvoltarea de produse şi logistică.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 14:37
Gedeon Richter a investit peste 50 milioane dolari în România de la achiziţia Armedica în 1998

„Este nevoie de investiţii continue pentru modernizarea şi extinderea facilităţilor noastre (…) Investiţiile în România au fost considerabile, peste 50 milioane dolari, şi le-am desfăşurat în mai multe etape. Primele au fost focusate pe stabilirea unui sistem de asigurare a calității produselor noastre în fiecare etapă a procesului tehnologic. O investiţie consistentă a fost realizată în facilităţile de producţie, în laboratoarele de control al calităţii şi în departamentul de dezvoltare de produse. Apoi am investit în construcţia unui centru logistic în Corunca, lângă Târgu Mureș”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al grupului ungar, Erik Bogsch.

În prezent, compania derulează un proiect de investiţii cofinanţat din fonduri europene – „Investiţii în infrastructură, instrumente şi echipamente de cercetare-dezvoltare cu o relevanţă ştiinţifică şi economică sustenabilă” – cu o valoare totală de 15,35 milioane lei (4,6 milioane dolari).

Gedeon Richter a început să producă în România în 1998, odată cu achiziţia fabricii Armedica de la Târgu Mureş, iar din 2006 a început să facă achiziţii pe partea de retail şi distribuţie. În prezent, grupul deţine pe plan local fabrica de la Târgu Mureş – Gedeon Richter România, o reţea de peste 120 de farmacii – Gedeon Richter Farmacia şi distribuitorul Pharmafarm, cele trei companii cumulând aproape 1.400 de angajaţi.

„Portofoliul Gedeon Richter de pe piaţa românească conţine mai mult de 120 de produse. În jur de jumătate sunt fabricate la Târgu Mureş, iar un procent semnificativ din acestea ajunge la export. Ponderea exporturilor a avut un trend ascendent în ultimii ani. Principalele destinaţii sunt statele din Uniunea Europeană şi CIS (Comunitatea Statelor Independente – n.r.)”, a arătat Bogsch.

Anul trecut, vânzările Gedeon Richter în România au crescut cu 1,4% faţă de 2011, la 131,4 milioane de euro, evoluţia fiind susţinută de distribuţie şi retail. Operaţiunile din România au generat peste 11% din cifra de afaceri consolidată grupului (de 1,13 miliarde euro – n.r.), astfel că piaţa a ocupat prima poziţie între statele din Uniunea Europeană unde activează şi a doua poziţie în clasamentul tuturor pieţelor pe care este prezent Gedeon Richter, fiind devansată de Rusia.

Activităţile de distribuţie şi retail din România au generat 85% din totalul vânzărilor pe piaţa locală, respectiv 112,2 milioane de euro (circa 500 de milioane de lei). Rezultatul a fost cu 2,2% mai mare în euro şi cu 7,3% mai mare în lei, faţă de 2011.

Divizia de producţie de medicamente a consemnat vânzări în urcare cu 0,6% anul trecut, la 31,3 milioane de euro. În lei, creşterea a fost de 5,8%, la 139,4 milioane de lei. Pe segmentul produselor pentru sănătatea femeilor, compania a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 2,7% anul trecut, la 7,3 milioane de euro.

Pentru acest an, grupul ungar estimează o creştere între 0 şi 5% pe piaţa românească. În primul semestru, vânzările au crescut cu 8%, comparativ cu perioada similară din 2012, la 71,2 milioane euro.

În ceea ce priveşte câştigul, Bogsch a arătat că profitul operaţional al companiei a fost constant pozitiv.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, anul trecut Gedeon Richter România a înregistrat pierderi de 29,2 milioane lei, în scădere semnificativă faţă de 2011, când a raportat 119 milioane lei, iar Gedeon Richter Farmacia a avut pierderi de 9,3 milioane lei, valoare dublă faţă de anul anterior.

Referitor la evoluţia pieţei româneşti de medicamente, estimările Gedeon Richter sunt în consens cu cele ale companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim, respectiv o creştere de 2,7%, în lei, anul viitor.

Potrivit datelor Cegedim, Gedeon Richter ocupa la sfârşitul anului trecut locul 20 pe piaţa farmaceutică din România cu o cotă de 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...