Gelu Diaconu: Nu am fost citat niciodată; plângerea este depusă de un cunoscut infractor recidivist

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Gelu Diaconu a afirmat că a aflat "cu stupoare" din presă despre începerea urmăririi penale pe numele său, nefiind citat niciodată la Parchet, şi a precizat că decizia vine ca urmare a plângerilor depuse de un "cunoscut infractor recidivist şi procesoman".
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 17:49
Gelu Diaconu: Nu am fost citat niciodată; plângerea este depusă de un cunoscut infractor recidivist

„Această soluţie a instanţei de judecată vine ca urmare a plângerilor unui cunoscut infractor recidivist şi procesoman (Bărbieru Ion Cristian) împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale dispuse deja în această cauză. Plângerea care face obiectul dosarului a fost făcută împotriva majorităţii angajaţilor sucursalei Bankcoop din Piatra Neamţ, implicaţi în executarea pe cale judecătorească a obligaţiilor asumate şi nerespectate de autorul plângerii”, se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX de către secretarul de stat.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat vineri că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică analizează posibilitatea preluării dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în care procurorii fac cercetări faţă de Diaconu Gelu Ştefan, în prezent secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au dispus, la data de 20.04.2011, începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Diaconu Gelu Ştefan sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, precum şi împotriva învinuiţilor Pascal Valentin, Coroamă Dumitru Corneliu şi Aniţei (Pascal) Brânduşa Elena sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

„Am aflat cu stupoare din mass-media că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva mea într-un dosar în care nu am fost citat niciodată, cu nerespectarea celor mai elementare drepturi”, a spus în replică Gelu Diaconu.

Pe de altă parte, Diaconu precizează că se va pune la dispoziţia organelor de cercetare penală în vederea soluţionării „pentru totdeauna” a acestei cauze, care trenează de 15 ani.

„Sunt convins că şi în această etapă organele abilitate vor stabili adevărul şi, ca o soluţie firească, vor constata din nou că în cauză nu a fost săvârşită nicio infracţiune”, a conchis Diaconu.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că Gelu Diaconu, în calitate de director al Bankcoop – Sucursala Neamţ, împreună cu trei salariaţi ai băncii, care sunt şi ei învinuiţi în dosar, au falsificat un contract de credit încheiat în octombrie 1996, între aceştia şi partea vătămată B.I.C., ca reprezentant al unei societăţi comerciale, „prin subsituirea (scriptică) garanţiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de împrumut, în sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, în categoria garanţiilor”. În condiţiile în care creditul contractat de societate nu a fost achitat, banca a trecut la executarea garanţiilor.

La rândul său, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Carmina Pascal, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX că acţiunea împotriva lui Diaconu a început în urma unei plângeri depuse în 2002, prejudiciul calculat la vremea respectivă ridicându-se la aproximativ 100.000 de dolari.

„În anul 2002, o persoană a făcut plângere penală împotriva mai multor angajaţi ai Bankcoop Neamţ, printre care şi Ştefan Diaconu. Tot în 2002, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. În 2010, partea vătămată a făcut plângere la soluţie, care i-a fost respinsă. Ulterior, persoana respectivă s-a adresat instanţei, care a dispus reluarea cercetărilor. În aprilie 2011, Parchetul a decis începerea urmăririi penale”, a declarat prim-procurorul Carmina Pascal.

Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor în Guvernul Tăriceanu, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei în 10 iulie, prin decizie semnată de premierul Victor Ponta.

Gelu Ştefan Diaconu a lucrat, în perioada aprilie 1997-februarie 2001, ca director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor, iar ulterior a ocupat un post de director general adjunct al Direcţiei de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor.

În februarie 2005, el a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor de premierul Tăriceanu.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...