Gelu Diaconu: Nu am fost citat niciodată; plângerea este depusă de un cunoscut infractor recidivist

Economica.net
20 07. 2012
gelu_stefan_diaconu_18012200

„Această soluţie a instanţei de judecată vine ca urmare a plângerilor unui cunoscut infractor recidivist şi procesoman (Bărbieru Ion Cristian) împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale dispuse deja în această cauză. Plângerea care face obiectul dosarului a fost făcută împotriva majorităţii angajaţilor sucursalei Bankcoop din Piatra Neamţ, implicaţi în executarea pe cale judecătorească a obligaţiilor asumate şi nerespectate de autorul plângerii”, se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX de către secretarul de stat.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat vineri că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică analizează posibilitatea preluării dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în care procurorii fac cercetări faţă de Diaconu Gelu Ştefan, în prezent secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au dispus, la data de 20.04.2011, începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Diaconu Gelu Ştefan sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, precum şi împotriva învinuiţilor Pascal Valentin, Coroamă Dumitru Corneliu şi Aniţei (Pascal) Brânduşa Elena sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

„Am aflat cu stupoare din mass-media că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva mea într-un dosar în care nu am fost citat niciodată, cu nerespectarea celor mai elementare drepturi”, a spus în replică Gelu Diaconu.

Pe de altă parte, Diaconu precizează că se va pune la dispoziţia organelor de cercetare penală în vederea soluţionării „pentru totdeauna” a acestei cauze, care trenează de 15 ani.

„Sunt convins că şi în această etapă organele abilitate vor stabili adevărul şi, ca o soluţie firească, vor constata din nou că în cauză nu a fost săvârşită nicio infracţiune”, a conchis Diaconu.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că Gelu Diaconu, în calitate de director al Bankcoop – Sucursala Neamţ, împreună cu trei salariaţi ai băncii, care sunt şi ei învinuiţi în dosar, au falsificat un contract de credit încheiat în octombrie 1996, între aceştia şi partea vătămată B.I.C., ca reprezentant al unei societăţi comerciale, „prin subsituirea (scriptică) garanţiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de împrumut, în sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, în categoria garanţiilor”. În condiţiile în care creditul contractat de societate nu a fost achitat, banca a trecut la executarea garanţiilor.

La rândul său, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Carmina Pascal, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX că acţiunea împotriva lui Diaconu a început în urma unei plângeri depuse în 2002, prejudiciul calculat la vremea respectivă ridicându-se la aproximativ 100.000 de dolari.

„În anul 2002, o persoană a făcut plângere penală împotriva mai multor angajaţi ai Bankcoop Neamţ, printre care şi Ştefan Diaconu. Tot în 2002, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. În 2010, partea vătămată a făcut plângere la soluţie, care i-a fost respinsă. Ulterior, persoana respectivă s-a adresat instanţei, care a dispus reluarea cercetărilor. În aprilie 2011, Parchetul a decis începerea urmăririi penale”, a declarat prim-procurorul Carmina Pascal.

Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor în Guvernul Tăriceanu, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei în 10 iulie, prin decizie semnată de premierul Victor Ponta.

Gelu Ştefan Diaconu a lucrat, în perioada aprilie 1997-februarie 2001, ca director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor, iar ulterior a ocupat un post de director general adjunct al Direcţiei de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor.

În februarie 2005, el a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor de premierul Tăriceanu.