1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

News

General Motors vinde participaţia de 7% pe care o deţine la Peugeot

General Motors (GM) a anunţat că vinde participaţia de 7% pe care o deţine la producătorul auto francez PSA Peugeot Citroen, în contextul planurilor Peugeot de a obţine un sprijin mai puternic din partea partenerului chinez Dongfeng Motors, potrivit Bloomberg.

13 dec, 2013 | Mediafax

GM a investit 320 de milioane de euro anul trecut la Peugeot ca parte a unei alianţe care ar fi trebuit să genereze economii pentru cei doi constructori prin achiziţii şi dezvoltarea de produse în comun. Anvergura alianţei a fost redusă, iar Peugeot a informat, joi, că economiile vor fi cu 40% mai mici decât se anticipa anterior.

"Vânzarea participaţiei de către GM spune clar că parteneriatul nu a mers aşa cum se aşteptau. Nimeni de pe Wall Street nu a crezut de la început că a fost o idee atât de grozavă", a declarat David Whiston, analist la firma Morningstar.

GM va vinde pachetul de 24,8 milioane de acţiuni pe care le deţine la Peugeot prin plasament pentru investitori instituţionali, a anunţat grupul american printr-un comunicat de presă. Tranzacţia este intermediată de banca Goldman Sachs.

Grupul cere un preţ de 10-10,25 euro pe titlu, a declarat o sursă apropiată tranzacţiei.

Cotaţia GM a scăzut pe bursa din SUA cu 1%, la 40,05 dolari, în timp ce în Europa, Peugeot a pierdut 7,6%, la 10,63 dolari. Producătorul auto francez a anunţat joi că fluctuaţiile de curs valutar vor avea un impact negativ cu 1,1 miliarde de euro asupra profitului din 2013, iar economiile generate de alianţa cu General Motors vor fi sub nivelul planificat.

Alianţa redusă cu GM şi pierderile au determinat Peugeot să încerce o cooperare mai strânsă cu partenerul chinez Dongfeng Motors, pentru a-şi creşte vânzările pe pieţele emergente.

Colaborarea cu GM, concentrată pe reducerea costurilor din Europa, are un protenţial limitat, întrucât cei doi producători auto concurează în mare parte pentru aceeaşi clienţi. Peugeot a anunţat în octombrie că analizează retragerea parţială din această alianţă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO