General Motors vinde participaţia de 7% pe care o deţine la Peugeot

General Motors (GM) a anunţat că vinde participaţia de 7% pe care o deţine la producătorul auto francez PSA Peugeot Citroen, în contextul planurilor Peugeot de a obţine un sprijin mai puternic din partea partenerului chinez Dongfeng Motors, potrivit Bloomberg.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 08:46
General Motors vinde participaţia de 7% pe care o deţine la Peugeot

GM a investit 320 de milioane de euro anul trecut la Peugeot ca parte a unei alianţe care ar fi trebuit să genereze economii pentru cei doi constructori prin achiziţii şi dezvoltarea de produse în comun. Anvergura alianţei a fost redusă, iar Peugeot a informat, joi, că economiile vor fi cu 40% mai mici decât se anticipa anterior.

„Vânzarea participaţiei de către GM spune clar că parteneriatul nu a mers aşa cum se aşteptau. Nimeni de pe Wall Street nu a crezut de la început că a fost o idee atât de grozavă”, a declarat David Whiston, analist la firma Morningstar.

GM va vinde pachetul de 24,8 milioane de acţiuni pe care le deţine la Peugeot prin plasament pentru investitori instituţionali, a anunţat grupul american printr-un comunicat de presă. Tranzacţia este intermediată de banca Goldman Sachs.

Grupul cere un preţ de 10-10,25 euro pe titlu, a declarat o sursă apropiată tranzacţiei.

Cotaţia GM a scăzut pe bursa din SUA cu 1%, la 40,05 dolari, în timp ce în Europa, Peugeot a pierdut 7,6%, la 10,63 dolari. Producătorul auto francez a anunţat joi că fluctuaţiile de curs valutar vor avea un impact negativ cu 1,1 miliarde de euro asupra profitului din 2013, iar economiile generate de alianţa cu General Motors vor fi sub nivelul planificat.

Alianţa redusă cu GM şi pierderile au determinat Peugeot să încerce o cooperare mai strânsă cu partenerul chinez Dongfeng Motors, pentru a-şi creşte vânzările pe pieţele emergente.

Colaborarea cu GM, concentrată pe reducerea costurilor din Europa, are un protenţial limitat, întrucât cei doi producători auto concurează în mare parte pentru aceeaşi clienţi. Peugeot a anunţat în octombrie că analizează retragerea parţială din această alianţă.

Te-ar mai putea interesa și
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care urmăreşte să asigure faptul că, în pofida perturbărilor de pe piaţa......
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...