George Topalov, Senior sales manager Vertiv Romania: Digitalizarea accelerată din ultima perioadă a pus presiune pe companiile IT

Pandemia de COVID-19 a adus modificări fundamentale atât în viaţa oamenilor, cât şi a companiilor, care acum își măresc capacitatea rețelelor edge și implementează sisteme și protocoale pentru a gestiona lățimea de bandă și a reduce latența, astfel încât să ofere o experiență fără cusur în cazul muncii de acasă. Acest lucru a fost destul de complicat și înaintea schimbării seismice provocate de pandemie, dar acum, cu mai multe site-uri, mai multe aplicații, mai mulți utilizatori și mai multe misiuni de importanță critică, este mai dificil ca niciodată, este de părere George Topalov, Senior sales manager Vertiv Romania & Bulgaria.
Lidia Neagu - mie, 12 aug. 2020, 18:40
George Topalov, Senior sales manager Vertiv Romania: Digitalizarea accelerată din ultima perioadă a pus presiune pe companiile IT

Vertiv este o companie americană care furnizează infrastructură digitală critică, soluţii pentru centre de date. Compania asigură simultan hardware-ul, software-ul, statisticile și continuitatea serviciilor pentru ca aplicațiile vitale ale clienților să funcționeze constant.

Un centru de date este, de obicei, o clădire sau mai multe care găzduiesc infrastructură IT dedicată stocării, procesării şi transmiterii informaţiilor în format digital. Un centru de date edge oferă o capacitate suplimentară de procesare pentru a îmbunătăți performanța.

George Topalov, Senior sales manager Vertiv Romania a acordat ECONOMICA.NET un interviu online în care a vorbit despre provocările industriei de IT pentru a se adapta la noua situaţie în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi despre ce pot face companiile pentru a face faţă acestor modificări.

Sunteți furnizori de servicii pentru centre de date. Ați observat o creștere a traficului în ultimele luni?

Da și nu, pentru că imaginea de ansamblu nu este una unitară. De exemplu, incertitudinea din ultima perioadă a complicat procesele decizionale, ceea ce a dus la o scădere a cheltuielilor cu echipamentele IT. În același timp, a existat o cerere mai mare pentru serviciile cloud, streaming-ul video, munca de la distanță și jocurile cloud.

Cu siguranță, însă, carantina ne-ar fi părut de un obstacol de nedepășit, dacă nu am fi avut la dispoziție tehnologia care le-a permis membrilor familiei să păstreze legătura, angajaților să lucreze de acasă și companiilor să continue să își vândă produsele și serviciile.

Ce fel de măsuri ați luat pentru a face față creșterii de trafic?

La nivel mondial, gradul de utilizare al internetului a fost semnificativ mai mare decât până acum, dar, în general, rețelele au reușit să țină pasul. Unii furnizori de conținut, precum Netflix și PlayStation, au redus viteza de descărcare sau calitatea video pentru a putea gestiona cererea în creștere. De asemenea, intervențiile asupra infrastructurii actuale s-au limitat la nevoile critice, pentru a reduce la minimum orice potențial blocaj care poate apărea în timpul lucrărilor uzuale de mentenanță.

În ciuda provocărilor anului 2020, noi ne-am concentrat activitatea pe susținerea clienților noștri. Au fost dezvoltate, lansate și fabricate noi produse; noi instalații au fost realizate și puse în funcțiune; colaborările existente au fost consolidate și au fost create altele noi. Produsele și serviciile oferite de noi sunt vitale pentru infrastructura digitală critică din lume, azi și întotdeauna, așa că pur și simplu nu putem lua o pauză.

Ați activat planul de continuitate a afacerii?

Scopul principal al companiei noastre este acela de a menține oamenii conectați și a crea un flux de informații continuu, așa că încercăm să ne facem cât mai bine treaba pentru ca afacerile – atât ale noastre, cât și ale clienților noștri – să avanseze chiar și în aceste momente delicate. Am adoptat un plan global de răspuns la pandemie, care include numirea unei echipe, care se întâlnește în mod regulat, pentru a analiza ultimele evenimente și a lua măsurile necesare, astfel încât să ne putem proteja cât mai bine angajații, clienții și comunitățile.

Ce măsuri ați luat pentru protecția facilităților (atât cele din România, cât și cele existente la nivel global)?

Sănătatea și siguranța sunt prioritare, atât în cazul angajaților noștri, cât și în cadrul comunităților în care trăim și lucrăm. Pe baza celor mai recente recomandări venite din partea autorităților locale și internaționale, din domeniul sănătății, am luat o serie de măsuri pentru a ne proteja angajații. Acestea includ, de exemplu utilizarea produselor farmaceutice pentru curățare și asigurarea unei cantități suficiente de șervețele antibacteriene, pentru ca toți membrii echipei Vertiv să poată dezinfecta cu ușurință obiectele și spațiul de lucru. De asemenea, am instituit restricții cu privire la călătorii și măsuri de distanțare socială. Aici vorbim despre munca de acasă, atunci când este posibilă și o opțiune de autoizolare la domiciliu a oricărui angajat care nu se simte bine sau care are un membru apropiat al familiei ce acuză probleme de sănătate.

Mai mult decât atât, toate Centrele de Experiență pentru Clienți oferă acum testele digitale Factory Acceptance Tests (FAT), sub formă de clipuri video transmise live sau înregistrate, iar feedback-ul din partea clienților a fost unul pozitiv, aceștia apreciind faptul că nu trebuie să mai călătorească special pentru realizarea testelor. Ne așteptăm ca această tendință să continue în următorii ani.

Contextul actual a impus o revoluție a modului în care se desfășoară activitatea companiilor, dar și viața oamenilor în general. Cum preconizaţi că va arăta societatea, dar şi lumea business-ului în general, şi piaţa IT în particular, după ce vom depăşi această perioadă?

La ora actuală ne confruntăm cu o problemă de sănătate globală, diferită de orice am văzut în era modernă. Pandemia a dus la crearea unei noi realități, mult mai dificilă pentru noi toți, indiferent de industrie sau locație, așa că trebuie să fim adaptabili și pregătiți să ajutăm, oricând putem face acest lucru.

Organizațiile își măresc capacitatea rețelelor edge și implementează sisteme și protocoale pentru a gestiona lățimea de bandă și a reduce latența, astfel încât să ofere o experiență fără cusur în cazul muncii de acasă.

În același timp, companiile vor să înțeleagă site-urile edge și echipamentele amplasate acolo. Acest lucru a fost destul de complicat și înaintea schimbării seismice provocate de pandemie, dar acum, cu mai multe site-uri, mai multe aplicații, mai mulți utilizatori și mai multe misiuni de importanță critică, este mai dificil ca niciodată. Pentru mulți, acesta este un teritoriu necunoscut, chiar și pentru majoritatea managerilor IT și de centre de date.

De exemplu, în cazul asistenței medicale sau educației, s-a făcut trecerea de la modelele care se bazau foarte mult pe contactul personal, față în față cu pacienții sau studenții, la interacțiuni virtuale, desfășurate în mediul online. Acest lucru a necesitat nu doar ajustări ale tehnologiei, ci și modificări ale comportamentelor angajaților și instruirii acestora, precum și modificări ale ghidurilor despre comunicarea online, schimbul de date și protecția vieții private. Sistemele și rețelele IT care au fost considerate complementare funcțiilor tradiționale au devenit brusc absolut critice.

Care sunt perspectivele pentru perioada următoare? Va continua industria IT să se dezvolte în același ritm accelerat?

Deși ne aflăm într-o conjunctură nefericită, pandemia poate fi forța propulsoare care să conducă la implementarea infrastructurii edge. Estimările arată că 40% din traficul de date din aval s-ar putea muta în locații distribuite care necesită o lățime de bandă și o latență îmbunătățite și un suport de infrastructură mai robust. Un lucru care a devenit cert în timpul acestei pandemii este faptul că tehnologia este de o importanță vitală, dar nu este singura preocupare pentru organizațiile aflate în incertitudine. Aceste companii doresc, de asemenea, să lucreze cu parteneri de servicii de încredere, care pot fi flexibili. Nefuncționarea nu este niciodată acceptabilă, fiind chiar și mai puțin acceptabilă atunci când întreagul business s-a mutat în online. De parcă nu ar fi suficient, aceste rețele distribuite de multe ori, nu sunt restricționate de granițele naționale, astfel încât partenerii care pot gestiona implementări și servicii globale sunt la un nivel premium.

Există o serie de recomandări pentru operatorii centrelor de date, cum ar fi redundanța lanțului de aprovizionare a clădirilor și punerea în aplicare a software-ului de monitorizare și a serviciilor la distanță pentru a reduce la minimum nevoia de personal disponibil la fața locului. Mai mult decât atât, ne putem aștepta ca furnizorii de servicii telco și cloud să crească cheltuielile cu noi oportunități pentru edge computing.

Credeți că această perioadă dificilă va modifica parcursul viitor al companiei? Care sunt câteva dintre lecțiile învățate?

Așa cum fac toate celelalte organizații, și noi ne adaptăm la propria noastră situație. Muncim din greu pentru a fi agili și pentru a răspunde nevoilor clienților noștri, ținând pasul cu cerințele lor. Pe măsură ce oamenii tranzitează spre munca de acasă sau în din alte locații, este esențial să fim pregătiți și să continuăm să ne jucăm rolul pentru a menține această forță de muncă de la distanță în creștere în online, conectată și capabilă să își facă bine treaba.

Echipa noastră globală de răspuns monitorizează îndeaproape toate aspectele operațiunilor noastre și folosește toate resursele disponibile pentru a ne menține capacitatea de a le furniza clienților noștri produse și servicii – în siguranță pentru toți cei implicați. Profesioniștii noștri din vânzări și servicii, care petrec timp în locațiile clienților, respectă măsurile guvernamentale în materie de sănătate și siguranță, precum și politicile clienților.

Atunci când companiile trec în masă la munca de la distanță, acestea pot întâmpina provocări legate de securitate, conectivitate și continuitatea afacerii. Iată câteva lecții de avut în vedere:
* Securitatea: Cu siguranță vor exista diferiți actori rău-voitori care vor să profite de situația actuală. Efectuarea unui audit rapid al proceselor, procedurilor și tehnologiilor de securitate va ajuta la descoperirea oricăror ajustări care vor fi necesare pentru a vă asigura că nu există nicio scurgere în securitatea informațiilor. Prin utilizarea tehnologiei și software-ulului, puteți implementa controale de acces adecvate și minimiza riscul de posibile perturbări ale afacerii.
* Conectivitatea: Dacă toți angajații lucrează de la distanță se pot depășii capacitățile rețelei private virtuale (VPN) ale unei companii. Acest lucru poate necesita acces VPN programat sau ajustări ale VPN.
* Continuitatea Afacerii: Modificările de rutină pot determina modificări ale comportamentului, cum ar fi creșterea cererii de rețea în momente neașteptate. Aceasta trebuie monitorizată îndeaproape pentru a vedea dacă apar noi tipare și dacă sunt necesare ajustări ale rețelei.

În general, multe companii au realizat că unele întâlniri și activități pot fi desfășurate mai eficient în mediul online, decât în persoană sau la birou, așadar, chiar și în anii următori, ne putem aștepta la o reducere a călătoriilor de afaceri și a navetei, precum și la o creștere a traficului de rețea.

Cum vede Vertiv această perioadă? Ce soluții oferă? Ce impact a avut asupra business-ului din România?

Vertiv este o companie bine poziționată pentru a face față pandemiei actuale și continuă să furnizeze produsele și serviciile critice necesare pentru a menține fluxul de date și oamenii conectați – mai ales că lucrăm cu toții de la distanță. Este important de menționat faptul că, pe baza măsurilor stabilite de autorități, în majoritatea domeniilor în care ne desfășurăm activitatea, compania Vertiv este considerată o afacere esențială. Noi oferim infrastructură digitală critică care permite rețelelor IT și de telecomunicații să funcționeze. Acest lucru înseamnă că avem un rol important în menținerea spitalelor, guvernelor și a altor servicii esențiale conectate și funcționale. Drept urmare, instalațiile noastre sunt în continuare funcționale, iar angajații noștri din servicii continuă să acorde asistență clienților, respectând toate precauțiile necesare.

Digitalizarea accelerată din ultima perioadă a pus presiune pe companiile IT, care acum sunt nevoite să găsească soluții mai eficiente și mai performante, pentru a face față unei cereri tot mai mari, exprimată de numeroase industrii.

Care sunt așteptările clienților de la industria IT?

Această pandemie schimbă modul în care trăim și lucrăm. Milioane de oameni au trecut peste noapte la munca sau la studiul de acasă, un proces care a testat cu siguranță nervii tehnofobilor şi tehnolfililor deopotrivă. De asemenea, multe industrii s-au confruntat cu schimbări fundamentale în modul în care interacționează cu clienții lor. Acest lucru înseamnă că ne așteptăm ca industria IT să fie și mai performantă, agilă și fiabilă decât înainte.

Care sunt segmentele „vedetă” la ora actuală?

#1 Expansiunea Cloud

Companiile vor dori să fie mai rezistente la șocurile noi și să aibă capacitatea de a se adapta la un nou model de lucru. Organizațiile își vor muta multe dintre servicii în cloud pentru a se asigura că accesul de la distanță este posibil și ușor. Și, desigur, pentru a fi mai puțin predispuse la efectele viitoarelor șocuri, vor dori să fie sigure de parteneriatele cu companiile de tehnologie care le vor oferi cea mai înaltă protecție.

#2 Dezvoltarea site-urilor Edge
Cu o cerere tot mai mare pentru furnizarea de servicii cloud și considerațiile privind costurile și viteza, este probabil ca marii jucători și furnizorii de colocare aplicabili să înceapă să distribuie aceste servicii într-un ritm și mai rapid față de baza de utilizatori la care sunt distribuite acum. Fiind protejați în perioadele dificile, vor putea să se deplaseze cu un anumit ritm. Viteza de implementare se va accelera, iar cererea pentru concepte precum centrele de date prefabricate probabil va crește. Instrumentele de monitorizare și serviciile de la distanță vor juca, de asemenea, un rol cheie în gestionarea rețelei – prin identificarea și rezolvarea oricăror probleme pentru a menține sistemele în funcțiune.

#3 Creșterea lățimii de bandă pentru serviciile de telecomunicații rezidențiale
Serviciile de cloud implementate localizat depind de ultimul kilometru pentru a ajunge la utilizator. Deși volumul total de trafic nu se va schimba, tiparele de utilizare vor fi diferite. Sediile de firmă cu conexiuni puternice vor fi mai puțin solicitate, în vreme ce, în zonele rezidențiale cu capacitate mai mică, solicitarea va crește. Aceasta face probabilă gâtuirea lățimii de bandă în nodurile de rețea. În plus, disiparea căldurii va deveni un subiect fierbinte, mai ales în sezonul cald, când mentenanța devine mai riscantă, din cauza căldurii suplimentare generate în siturile unde se află nodurile care vor lucra la aproape 100% din capacitate.

Cum s-a transpus tehnologia în viața de zi cu zi a oamenilor? Care sunt beneficiile concrete?

Organizațiile au împins calculul spre marginea rețelei – care permite manevrarea locațiilor de la distanță și, precum și adoptarea strategiilor IoT. Pe măsură ce vom înțelege mai bine impactul acestui nou mod de viață asupra cererii de calcul, vor trebuie făcute unele ajustări. De exemplu:
* Schimbări în privința orelor de vârf în care sunt folosite echipamentele
* Transferul cererii de locurilor de muncă din zonele urbane către suburbii și locații rurale, dacă acest lucru va pune accent pe marginea rețelei
* Modificări ale comportamentului de utilizare, evidențiate, de exemplu, prin creșterea numărului de conferințe video, sau valori mai mari ale video streaming-ului, în rândul studenților care au mai mult timp liber sau se bazează mai mult pe sesiunile de formare susținute în mediul online.

Situația actuală arată că globalizarea își are limitele, sau cel puțin trebuie organizată mai bine. Ce lecții avem de învățat din această situatie, mai ales daca ne gândim că producția de hardware a lumii este concentrată în China. Cum ar trebui Europa să se protejeze în acest context?

Nimeni nu știe cât va dura această pandemie sau cum vom continua să evoluăm, atât la serviciu, cât și acasă. Existând atât de multă incertitudine, trebuie să fim prudenți și să luăm cele mai bune decizii pentru ca centrul de date să răspundă solicitărilor organizației. Cu toate acestea, prudența nu ar trebui să fie sinonimă cu pasivitatea. Există multe acțiuni importante pe care le puteți realiza pentru a vă menține echipamentul funcțional și pentru a vă asigura că centrul dumneavoastră de date rămâne disponibil și eficient pe timpul acestei crize, cum ar fi îmbunătățirea flexibilității și a performanței lanțului de aprovizionare.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...