Gerea: Toată lumea susţine continuarea proiectului KazMunayGas – Rompetrol

Proiectul KazMunayGas - Rompetrol este de o deosebită importanţă şi are susţinere la toate nivelurile guvernamentale şi ale mediului economic din Kazahstan, a afirmat ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, într-un comunicat.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 10:41
Gerea: Toată lumea susţine continuarea proiectului KazMunayGas - Rompetrol

Finalizarea Memorandumului privind Rompetrol a fost principalul subiect al discuţiilor purtate de ministrul Energiei, Andrei Gerea, în întâlnirile bilaterale cu premierul, ministrul Energiei, preşedintele şi vicepreşedintele KazMunayGas şi prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan.

Partea kazahă a apreciat faptul că s-a ajuns la un acord pe calendarul de privatizare şi pe cel de constituire a fondului comun de investiţii de 150 de milioane de dolari. Grupul KazMunaiGas a dat asigurări că doreşte continuarea proiectului şi s-a arătat interesat de noi investiţii în ţara noastră.

‘În cadrul discuţiilor purtate, am fost asigurat că proiectul KazMunayGas – Rompetrol este de o deosebită importanţă şi are susţinerea la toate nivelurile guvernamentale şi ale mediului economic din Kazahstan. Noi suntem foarte interesaţi de constituirea cât mai rapidă a acestui fond, Guvernul kazah este interesat de o finalizare cât mai rapidă a memorandumului şi vânzarea acţiunilor şi cred că în aproximativ 10 luni vom finaliza acest memorandum. Ar fi un mare pas înainte, care poate atrage şi alte schimburi comerciale în valoare de miliarde de euro în fiecare an între cele două ţări’, a precizat ministrul Andrei Gerea.

Ministrul Energiei a subliniat, atât în discursul din cadrul celei de-a X-a ediţii a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cât şi în cadrul discuţiilor bilaterale cu oficialii, măsurile fiscale luate de Guvernul României, menţionând că reducerea TVA şi scăderea costurilor cu forţa de muncă pot constitui o ancoră importantă pentru derularea de noi investiţii în ţara noastră.

În acelaşi timp, oficialul român a prezentat şi stadiul interconectării cu Republica Moldova, arătând prioritatea României în asigurarea unei securităţi energetice regionale.

Ministrul Andrei Gerea a mai manifestat disponibilitatea unor companii româneşti precum Hidroelectrica sau Electrica de a investi în afara României.

De partea cealaltă, oficialii din Kazahstan au menţionat că îşi doresc lărgirea spectrului investiţiilor în ţara noastră şi în agricultură şi domeniul alimentar, cu precădere în industria producţiei de ambalaje alimentare.

De asemenea, Ministerul Energiei şi MAE din Kazahstan au transmis că studiază implicarea în proiectul AGRI, deocamdată nefiind luată o decizie în acest sens. În plus, având în vedere că deţine 40% din producţia mondială de uraniu, Kazahstanul şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu România în acest domeniu.

Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost prezent în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, la cea de-a X- a ediţie a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cu tema ‘Noi orizonturi ale energiei: perspectivele colaborării şi investiţiilor’, din Astana – Republica Kazahstan.

Programul a inclus şi întâlniri bilaterale cu înalţi demnitari şi conduceri ale companiilor din domeniul energetic din Republica Kazahstan: primul-ministru, preşedintele şi vicepreşedintele KazMunayGas şi preşedintele Kazatomprom, ministrul Energiei din Kazahstan, prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan şi secretarul adjunct al energiei SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Stadiul lucrărilor pe lotul doi al A10 Sebeş-Turda este de 90%, în prezent fiind turnat ultimul strat de asfalt, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin......
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, va oferi, începând cu această ...
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității ...
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...