Gerea: Toată lumea susţine continuarea proiectului KazMunayGas – Rompetrol

Proiectul KazMunayGas - Rompetrol este de o deosebită importanţă şi are susţinere la toate nivelurile guvernamentale şi ale mediului economic din Kazahstan, a afirmat ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, într-un comunicat.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 10:41
Gerea: Toată lumea susţine continuarea proiectului KazMunayGas - Rompetrol

Finalizarea Memorandumului privind Rompetrol a fost principalul subiect al discuţiilor purtate de ministrul Energiei, Andrei Gerea, în întâlnirile bilaterale cu premierul, ministrul Energiei, preşedintele şi vicepreşedintele KazMunayGas şi prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan.

Partea kazahă a apreciat faptul că s-a ajuns la un acord pe calendarul de privatizare şi pe cel de constituire a fondului comun de investiţii de 150 de milioane de dolari. Grupul KazMunaiGas a dat asigurări că doreşte continuarea proiectului şi s-a arătat interesat de noi investiţii în ţara noastră.

‘În cadrul discuţiilor purtate, am fost asigurat că proiectul KazMunayGas – Rompetrol este de o deosebită importanţă şi are susţinerea la toate nivelurile guvernamentale şi ale mediului economic din Kazahstan. Noi suntem foarte interesaţi de constituirea cât mai rapidă a acestui fond, Guvernul kazah este interesat de o finalizare cât mai rapidă a memorandumului şi vânzarea acţiunilor şi cred că în aproximativ 10 luni vom finaliza acest memorandum. Ar fi un mare pas înainte, care poate atrage şi alte schimburi comerciale în valoare de miliarde de euro în fiecare an între cele două ţări’, a precizat ministrul Andrei Gerea.

Ministrul Energiei a subliniat, atât în discursul din cadrul celei de-a X-a ediţii a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cât şi în cadrul discuţiilor bilaterale cu oficialii, măsurile fiscale luate de Guvernul României, menţionând că reducerea TVA şi scăderea costurilor cu forţa de muncă pot constitui o ancoră importantă pentru derularea de noi investiţii în ţara noastră.

În acelaşi timp, oficialul român a prezentat şi stadiul interconectării cu Republica Moldova, arătând prioritatea României în asigurarea unei securităţi energetice regionale.

Ministrul Andrei Gerea a mai manifestat disponibilitatea unor companii româneşti precum Hidroelectrica sau Electrica de a investi în afara României.

De partea cealaltă, oficialii din Kazahstan au menţionat că îşi doresc lărgirea spectrului investiţiilor în ţara noastră şi în agricultură şi domeniul alimentar, cu precădere în industria producţiei de ambalaje alimentare.

De asemenea, Ministerul Energiei şi MAE din Kazahstan au transmis că studiază implicarea în proiectul AGRI, deocamdată nefiind luată o decizie în acest sens. În plus, având în vedere că deţine 40% din producţia mondială de uraniu, Kazahstanul şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu România în acest domeniu.

Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost prezent în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, la cea de-a X- a ediţie a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cu tema ‘Noi orizonturi ale energiei: perspectivele colaborării şi investiţiilor’, din Astana – Republica Kazahstan.

Programul a inclus şi întâlniri bilaterale cu înalţi demnitari şi conduceri ale companiilor din domeniul energetic din Republica Kazahstan: primul-ministru, preşedintele şi vicepreşedintele KazMunayGas şi preşedintele Kazatomprom, ministrul Energiei din Kazahstan, prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan şi secretarul adjunct al energiei SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...