Gerea: Toată lumea susţine continuarea proiectului KazMunayGas – Rompetrol

Proiectul KazMunayGas - Rompetrol este de o deosebită importanţă şi are susţinere la toate nivelurile guvernamentale şi ale mediului economic din Kazahstan, a afirmat ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, într-un comunicat.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 10:41
Gerea: Toată lumea susţine continuarea proiectului KazMunayGas - Rompetrol

Finalizarea Memorandumului privind Rompetrol a fost principalul subiect al discuţiilor purtate de ministrul Energiei, Andrei Gerea, în întâlnirile bilaterale cu premierul, ministrul Energiei, preşedintele şi vicepreşedintele KazMunayGas şi prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan.

Partea kazahă a apreciat faptul că s-a ajuns la un acord pe calendarul de privatizare şi pe cel de constituire a fondului comun de investiţii de 150 de milioane de dolari. Grupul KazMunaiGas a dat asigurări că doreşte continuarea proiectului şi s-a arătat interesat de noi investiţii în ţara noastră.

‘În cadrul discuţiilor purtate, am fost asigurat că proiectul KazMunayGas – Rompetrol este de o deosebită importanţă şi are susţinerea la toate nivelurile guvernamentale şi ale mediului economic din Kazahstan. Noi suntem foarte interesaţi de constituirea cât mai rapidă a acestui fond, Guvernul kazah este interesat de o finalizare cât mai rapidă a memorandumului şi vânzarea acţiunilor şi cred că în aproximativ 10 luni vom finaliza acest memorandum. Ar fi un mare pas înainte, care poate atrage şi alte schimburi comerciale în valoare de miliarde de euro în fiecare an între cele două ţări’, a precizat ministrul Andrei Gerea.

Ministrul Energiei a subliniat, atât în discursul din cadrul celei de-a X-a ediţii a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cât şi în cadrul discuţiilor bilaterale cu oficialii, măsurile fiscale luate de Guvernul României, menţionând că reducerea TVA şi scăderea costurilor cu forţa de muncă pot constitui o ancoră importantă pentru derularea de noi investiţii în ţara noastră.

În acelaşi timp, oficialul român a prezentat şi stadiul interconectării cu Republica Moldova, arătând prioritatea României în asigurarea unei securităţi energetice regionale.

Ministrul Andrei Gerea a mai manifestat disponibilitatea unor companii româneşti precum Hidroelectrica sau Electrica de a investi în afara României.

De partea cealaltă, oficialii din Kazahstan au menţionat că îşi doresc lărgirea spectrului investiţiilor în ţara noastră şi în agricultură şi domeniul alimentar, cu precădere în industria producţiei de ambalaje alimentare.

De asemenea, Ministerul Energiei şi MAE din Kazahstan au transmis că studiază implicarea în proiectul AGRI, deocamdată nefiind luată o decizie în acest sens. În plus, având în vedere că deţine 40% din producţia mondială de uraniu, Kazahstanul şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu România în acest domeniu.

Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost prezent în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, la cea de-a X- a ediţie a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cu tema ‘Noi orizonturi ale energiei: perspectivele colaborării şi investiţiilor’, din Astana – Republica Kazahstan.

Programul a inclus şi întâlniri bilaterale cu înalţi demnitari şi conduceri ale companiilor din domeniul energetic din Republica Kazahstan: primul-ministru, preşedintele şi vicepreşedintele KazMunayGas şi preşedintele Kazatomprom, ministrul Energiei din Kazahstan, prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan şi secretarul adjunct al energiei SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...