1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 37 º

Extern

Germania: Militanţi ecologişti blochează o mină de cărbune

Aproximativ 2.000 de militanţi ecologişti au început vineri în estul Germaniei blocarea unei mine de cărbune a grupului Vattenfall în cadrul unei campanii internaţionale pentru a denunţa utilizarea combustibililor fosili.

13 mai, 2016 | ECONOMICA.net

Îmbrăcaţi în salopete albe şi echipaţi cu măşti de oxigen, militanţii - peste 2.000 potrivit unui fotograf AFP - au ocupat mina exploatată sub cer deschis Proschim, aproape de graniţa cu Polonia, în regiunea Lausitz.

Acţiunea ar trebui sa continue în weekend, potrivit organizatorilor.

Activiştii au desfăşurat pe pământ şi pe giganticele excavatoare de cărbune banderole proclamând: "Keep it in the ground!" ("Lăsaţi-l în pământ!"), "Scena crimei climatice" sau "Alarmă asupra climei".

"Fiecare nouă tonă de cărbune extrasă este preţioasă", au afirmat organizatorii, a căror acţiune se înscrie în cadrul campaniei internaţionale "Break Free", care a demarat la începutul lunii mai în mai multe ţări - printre care SUA, Canada, Brazilia, Australia, Nigeria - pentru a cere reducerea drastică a energiilor fosile.

Iniţiată de ONG-uri precum Greenpeace şi 350.org, campania se încheie în acest weekend în Germania.

Situl vizat, proprietatea Vattenfall, produce anual 20 de milioane de tone de lignit. Recent, grupul suedez, al treilea producător de energie electrică în Germania, a anunţat vânzarea către EPH ceh a activităţilor sale în cărbunele german, concentrate în Lausitz (Luzacia n.r.), regiune a fostei RDG cu şomaj ridicat şi structuri economice fragile. Vattenfall este acolo unul dintre cei mai mari angajatori.

Germania, care îşi va închide toate centralele nucleare până în 2021, depinde în continuare de cărbune (42%) pentru producţia de electricitate. Dezbaterea privind închiderea centralelor pe cărbune, foarte poluante, a durat tot anul trecut, în timp ce temerile pentru forţa de muncă au atârnat greu în balanţă. Numai o duzină de centrale ar trebui să se închidă pe termen mediu, aminteşte France Presse.

AGERPRES

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO