1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Germania: Preţul scăzut al ţiţeiului şi deprecierea euro vor ajuta economia pe termen scurt

Preţul scăzut al ţiţeiului şi deprecierea euro vor ajuta economia Germaniei doar pe termen scurt, nu şi pe termen lung, a avertizat vineri ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, la o conferinţă desfăşurată la Berlin, transmite Reuters.

20 mar, 2015 | ECONOMICA.net

'Probabil ar trebui să ne aşteptăm că aceste două condiţii - preţul ţiţeiului şi ratele de schimb - să ne ajute un an sau doi sau poate chiar ceva mai mult', a explicat Sigmar Gabriel.

'Nu cred că acest sprijin va fi valabil pe termen lung', a adăugat oficialul german.

Şi analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de BCE oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul patru din 2014, de 0,7%, comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cererii pe plan intern şi a scăderii preţului ţiţeiului.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%.

Analiştii se aşteptau ca în ultimele trei luni din 2014 economia germană să înregistreze un avans de 0,3%.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a urcat cu 1,6% în perioada octombrie-decembrie 2014, depăşind de asemenea estimările analiştilor, de 1%. Destatis a confirmat că în trimestrul trei din 2014 avansul economiei a fost de 0,1%. În trimestrul doi PIB-ul a scăzut cu 0,1%.

În ianuarie, Guvernul german a îmbunătăţit estimările de creştere în acest an, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa forţei de muncă, al scăderii preţului ţiţeiului şi al măsurilor de stimulare adoptate de BCE.

În 2015, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de 1,3% prognozat în octombrie, a anunţat miercuri Guvernul de la Berlin, datorită majorării cheltuielilor de consum şi salariilor.

Numărul angajaţilor va atinge anul acesta nivelul record de 42,8 milioane şi, împreună cu veniturile mai ridicate, vor sprijini creşterea economiei în acest an, susţine Executivul german.

Deşi criticată de politicienii germani şi de Bundesbank, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor. Ministerul Economiei de la Berlin se aşteaptă ca preţul mediu al barilului de ţiţei să se situeze anul acesta la 59 de dolari, ceea ce va reduce costurile pentru companii şi va majora cheltuielile de consum.

Sursa: AGERPRES

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO